AKTUELNO

Čuvena Titova pećina u Drvaru, koja je privlačila brojne turiste, uskoro će ponovo biti otvorena, a u Centru za kulturu i sport opštine Drvar u okviru kojeg su Spomen-kompleks i Muzej "25 maj" koji brine o Titovoj pećini, očekuju povratak posetilaca.

Titova pećina u Drvaru zatvorena je prošle godine za turiste zbog odrona, usled obilnih padavina, koji je uništio drvenu baraku na ulazu u pećinu, gde je bio smešten partizanski Vrhovni štab sa Josipom Brozom Titom 1944. godine tokom desanta na Drvar 25. maja.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

To je bila jedna od spektakularnih operacija u Drugom svetskom ratu pod nazivom "Konjički skok", koju su izveli Nemci sa ciljem da zarobe Tita.

Ulaz u pećinu je obezbeđen od eventualnog odrona. Ostalo je da se obnove barake i uradi elektrifikacija, a Muzej "25. maj" je otvoren za posetioce.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Vršilac dužnosti direktora Centra Suzana Jović rekla je da je bilo predviđeno da 9. maja Titova pećina zvanično bude ponovo otvorena za turiste, zajedno sa izložbom i bogatim programom sve do 25. maja, ali da do toga nije došlo zbog epidmije korona virusa.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

"Ove godine nam je malo epidemiološka situacija otežala turizam, ali mi se nadamo da bi to dogodine trebalo da krene kako treba, a možda već i ove sezone. Uglavnom turisti dolaze iz bivše Jugoslavije kako bi posetili Titove barake, što je posebna vrednost", rekla je Jovićka.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Sad je kućica osigurana i nema opasnosti za penjanje,naglasila je ona. Govoreći o kako je bilo tokom destanta na Drvar i šta se desilo 25. maja, a šta je legenda, Jovićka je rekla:

Nemci su mislili da znaju gde se nalazio Tito, a ovo korito reke Unac je bilo zaraslo i upravo ih je to spasilo. Kada su padobranci sleteli gore na Šobića groblje, nisu znali tačnu lokaciju gde se Tito nalazi već su nasumično poleteli i on je već uspeo da pobegne. Nisu uspeli, već su uzeli samo njegovu uniformu. Samo su to uspeli da urade, Tito je pobegao, a sve ostalo je neka legenda".

Dodaje da je taj događaj svakako uticao dosta na istoriju tog mesta, pošto je Drvar postao grad heroj.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Ipak, navodi da su stanovnici Drvara danas podeljeni po pitanju te slavne partizanske prošlosti, da se neki ponose na to, a neki ne, ali da stariji u Drvaru kažu da je to bilo "zlatno vreme" Drvara.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Kada se silazi u samu pećinu, teren je dosta nepristupačan i nema nikakvog osvetljenja.

Nakon toga, u nastavku pećine, nalazi se kanal dužine 16 metara, visine četiri metra i širine oko dva i po metra, a na kraju tog hodnika se mogu videti gvozdena vrata postavljena još 1938. godine prilikom istraživanja pećine radi vodosnabdijevanja.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Pred pećinom se nalazi zaravnjeni plato na kojem su postavljene dve barake dužine 12 i četiri metra i širine pet metara.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Ukupna dužina pećine je 85 metara, a u nastavku se pećinski kanal kaskadno spušta i završava sifonskim jezerom na dnu. Visinska razlika od gvozdenih vrata do površine sifonskog jezera je 53 metra.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Titova pećina nalazi se na padini brda Gradina na oko 23 metra iznad korita reke Unac, a od centra grada je udaljena svega kilometar.

Foto: Tanjug/Ivica Veselinov

Inače, Titovu pećinu je godišnje posećivalo i do 10.000 turista, a do početak devedestih godina 20. veka i do 200.000 ljudi, jer je ta destinacija nekada bila nezaobilazna za učeničke izlete i ekskurzije, kao i turističke ture kroz bivšu Jugoslaviju.

#Drvar

#Suzana Jović

#Titova pećina