AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je Evropsku uniju da se direktno angažuje u rešavanju krize u Crnoj Gori nastaloj usled donošenja i primene Zakona o slobodi veroispovesti.

Linta apeluje na EU da pošalje jasnu poruku Milu Đukanoviću da prestane sa terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom i da odustane od otimanja crkvenih svetinja, a što je, kako kaže, suprotno Ustavu Crne Gore, kao i brojnim međunarodnim konvencijama i ugovorima koje je Crna Gora potpisala, posebno Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama. 

-Krajnje je vreme da EU preuzme odgovornost i da u interesu očuvanja mira i stabilnosti u Crnoj Gori podstakne suštinski dijalog čiji bi cilj bio da se izmeni zakon o slobodi veroispovesti i garantuje vlasništvo SPC nad svetinjama. Neophodno je i da se odmah pristupi zaključenju temeljnog ugovora između države i SPC po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom - navodi Linta u pisanoj izjavi koju je dostavio medijima. 

On navodi da je posebno važno da Evropska unija traži od vlasti u Podgorici da omogući Srpskoj pravoslavnoj crkvi pravo na slobodu okupljanja.

#Crna Gora

#Miodrag Linta

#evropska unija

'