AKTUELNO

Republika srpska sutra obeležava 24 godine postojanja.

Centralna proslava Dana Republike Srpske  i svečana akademija  "Zavet slobodi" biće priredjena u sportskoj hali "Borik" u Banjaluci. Najavljeno je prisustvo 1.200 zvanica, među kojima su premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri iz Vlade Srbije, kao i srpski patrijarh Irinej.

Predsednik RS Milorad Dodik održaće u Administrativnom centru Vlade RS tradicionalne prijeme za predstavnike zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija RS, predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH, velikodostojnike verskih zajednica, kulturne i naučne radnike, privrednike, predstavnike boračkih organizacija, sportiste, studente, nagrađene učenike i medije.

Vlasti RS ove godine su odlučile da obeležavanju Dana Republike daju veći značaj u odnosu na prethodne godine, kako bi poslali poruku da ne priznaju odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar proglasio neustavnim kao Dan republike i krsnu slavu RS. Ovaj dan će danas prvi put biti obeležen i na Palama.

Ove godine, međutim, Dan Republike Srpske, koji je ustanovjen 1992. obeležava se u atmosferi napetosti između dva entieta BiH, mozda najvećoj od uspostavljanja mira i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ali i uz protivljenje međunarodnih predstavnika u BiH.

Na inicijativu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavni sud BiH doneo je odluku o neustavnosti obeležavanja 9. januara kao Dana RS, ali je RS tu odluku odbacila.

Svečanosti počinju Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a služiće je patrijarh Irinej, koji je poručio da RS de fakto postoji legalno i legitimno.

Scenario za svečanu akademiju potpisao je reditelj Emir Kusturica, koji je poručio da RS mora da ima svoj dan.

Obeležavanje Dana Republike Srpske biće u bojama srpske trobojke, po gradu su postavljeni bilbordi na kojima piše "Slavimo Republiku", a na ulicama se traži "zastavica više" bilo da je od papira ili od satena.

'