AKTUELNO

Ministarstvo odbrane i Hrvatska vojska izrazili su saučešće porodicama poginulih pripadnika hrvatske vojske.

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 koja se dogodila danas kod Biljana Donjih smrtno su stradali pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva natporučnik Marko Novković (31) te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić (25), saopštilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Ministarstvo odbrane i Hrvatska vojska izrazili su saučešće porodicama poginulih pripadnika hrvatske vojske.

- Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmerili prema svladavanju pilotskih veština. Oni su svojim pristupom svedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv - naveli su iz MORH-a.

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melburnu u Australiji. Diplomirao je 2013. godine kao pripadnik XVII klase vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tokom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva „Krila Oluje“, gde je leteo na poziciji spoljnog desnog pratioca.

Učestvovao je u misiji KFOR na Kosmetu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocenjivan najboljim ocenama. Živeo je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gde je i živeo. Na Hrvatskoj vojnoj akademiji završio je studije vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika.

Bio je raspoređen na dužnosti zapovednika voda u Topničko-raketnoj bazi Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od septembra 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sistema.

Nakon uspešno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski deo obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom marta 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspešno je odradio 29. aprila 2020. godine, a tokom svog školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati leta.

#Avion

#Hrvatska

#Luka Jagatić

#Marko Novković

<
'