AKTUELNO

Broj novozaraženih koronavirusom u zemljama regiona i dalje raste, kao i broj slučajeva sa smrtnim ishodom, a u Albaniji, koja je od petka u desetodnevnom karantinu, prvi put je broj oporavljenih premašio broj novozaraženih.

U Crnoj Gori zaraženo je ukupno 273 obolelih, a jednim novooboleli registrovanim danas iz 36 analiziranih uzorka, sopštio je Institut za javno zdravlje.

Od pojave pandemije u Crnoj Gori su od posledice virusa umrle tri osobe, a reč je o muškarcu (74), koji je, kako se navodi, imao i druge pridružene bolesti.

Hospitalizovana je 21 osoba, tri su priključene na mehaničku ventilaciju, ali su svi oni stabilno. Usled pojave pandemije hotelijeri i vlasnici turističkih apartmana saglasni su da je predstojeća turistička sezona već propala s obzirom na to da je do 15. juna već sve otkazano, a period nakon tog datuma neizvestan.

 "Nalazimo se u najvećoj turističkoj krizi u istoriji turizma”, ocenio je hotelijer iz Budve, Dragan Purko Ivančević.

Foto: Pixabay.com

Predsednik opozicione URE Dritan Abazović i predsednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević uputili su otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kome traže da svim najvišim izabranim funkcionerima plate u naredna tri meseca svedu na 222 evra, koliko iznosi minimalna zarada u državi a sve u cilju solidarnosti u skladu sa trenutnom situacijom.

Ukupan broj pacijenata pozitivnih na koronavirus u Bosni i Hercegovini trenutno je 1.018. U laboratoriji Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu sinoć je testiran 81 uzork, od kojih je pet bilo pozitivno, među kojima I jedna beb rođena ove godine.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske analizirano je 263 uzoraka, a ministar zdravlja Alen Šeranić očekuje da će mere za sprečavanje širenja virusa biti produžene za još 14 dana. 

Zaključno sa jučerašnjim danom u Hrvatskoj je potvrđeno 1.600 osoba zaražženih koronavirusom I 373 osobe koje su preležale ovaj opasan virus.

Foto: Tanjug/Kemal Softić

Na respiratoru ih je bilo 34 osoba, a do sada je obvljeno ukupno 16.381 testiranja.

Gradonačelnik Zagreba Mlan Bandić izrazio sumnju da će u maju biti novca za isplatu punih zarada, te dodao da će se o tome pregovarati sa socijalnim partnerima.

Mesec dana nakon proglašenja epidemije broj zaraženih u Sovniji je premašio 1.200 osoba, broj preminuih je porastao na 53 osobe, a iz bolnica je do sada otpušteno 150 pacijenata.

Premijer Janez Janša rekao je da je prikupljen veliki broj kvalitetnih predloga za rešavanje likvidnosti slovenačke privrede, kako bi se sačuvala radna mesta i svi vitalni elementi sistema socijalne zaštite.

Janša je rekao I da će biti potrebne izmene Zakona o zaraznim bolestima, kojije jedno od osnovnih pravnih sredstava za borbu protiv koronarne epidemije, te dodao da će osobe koje ulaze u Sloveniju biti u jednonedeljnom karantinu kod kuće ili na lokaciji dogovorenoj sa civilnom odbranom.

Foto: Tanjug/Kemal Softić

U Severnoj Makedoniji potvrđen je virus kod 828 osoba, među kojima je 68 novih slučajeva. Prema zvaničnim podacima stopa bolenja iznosi 4,3 odsto na 100.000 stanovnika i još uvek je niska, tvrde epidemiolozi.

Vrhunac epidemije u toj državi se očekuje krajem aprila. Zbog predstojećeg Uskrsa, predloženo je da kretanje za praznični vikend bude dodatno ograničeno za još jedan dan, zabrana kretanja će biti na snazi od petka popodne do utorka ujutro, najavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

Juče je Međunarodni monetarni fond odobrio Severnoj Makedoniji finansijsku podršku od 176 miliona evra sa kamatnom stopom 1,05 odsto i vremenom otplate od pet godina sa grejs periodom od tri godine.

Ministarka kulture Albanije Elva Margariti objavila je tabelu stanja COVID-19 u toj zemlji koja pokazuje da je broj oporavljenih premašio broj zaražženih slučajeva.

Foto: Tanjug AP/Radivoje Pavicic

Na dan 11. aprila, na primer, prikazano je da je 217 oporavljenih, dok je 206 zaraženih. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u poslednja 24 sata testirana 233 slučaja, od kojih je 13 novih slučajeva potvrđeno sa COVID-19. Do sada je u Albaniji testirano Ukupn 3.777 slučajeva sa sumnjom, a za 446 slučajeva pokazalo se da su pozitivna na COVID-19.

MMF Albaniji daje 190,5 miliona dolara (174 miliona evra) za pomoć u otklanjanju posledica korona virusa. Inače, u Albaniji su u petak stupila na snagu nova pravila kada je reč o kretanju I radu prodavnica. Što se tiče građana, samo jednom članu porodicee dozvoljeno je da dobije elektronsku propusnicu za kretanje, a vreme je porudženo na 90 minuta.

U toj zemlji je karantin za celu teritoriju proglašen u petak u 17:30 I trajaće do 20. aprila. Vikendom će sve biti zatvoreno i kretanje bilo kog vozila neće biti dozvoljeno, osim onih koji spadaju u kategoriju čije je kretanje dozvoljeno.

#Balkan

#koronavirus

#region

<
'