AKTUELNO

U Hrvatskoj je od juče poslepodne potvrđeno još 46 novoobolelih od korona virusa i sada je ukupno zaražena 361 osoba, od kojih je pet ozdravilo, objavio je jutros Nacionalni štab civilne zaštite.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da je šestoro obolelih na respiratoru, ali je njihovo stanje stabilno. On je naveo da je broj novoobolelih manji nego što se očekivalo, ali i upozorio da rezultati mogu biti i bolji, pa je pozvao građane da se strogo pridržavaju predviđenih mera.

Prema najnovijim podacima, prosečna starost obolelih je 49 godina, 56 odsto su muškarci, a 44 odsto žene. Od 60 do 70 godina je 12,7 odsto zaraženih, a od 70 do 80 godina ih je 6,1 odsto. Najviše obolelih je u Zagrebu - 163 osobe.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je da broj zaraženih u Hrvatskoj raste, ali ne tako kao u drugim zemljama. On je ponovio da je najvažnije da se svi drže higijenskih preporuka i izbegavaju socijalne kontakte.

"Mislimo da smo na vreme uvodili strože mere", rekao je Capak i dodao da će efekti svih mera biti vidljivi kroz pet do šest dana.

U Hrvatskoj je od danas na snazi i zabrana napuštanja mesta prebivališta, osim u posebnim okolnostima.

Sprovođenje te odluke kontroliše policija.

#Hrvatska

#koronavirus

'