AKTUELNO

Zagreb je jutros u 6:23 sati pogodio snažan potres jačine 5,5 po Rihteru, najjači u zadnjih 140 godina. Trenutak kada je zemljotres počeo, zabeležen je kamerom.

Jedna 15-godišnja devojka je u kritičnom stanju nakon što se urušila kuća u Đorđićevoj ulici, a na desetine građana je lakše povređeno.

Staro gradsko jezgro je najteže stradalo. Kuće stare više od 100 godina su se delimično urušile, popadala je fasada, a oštećeni su i brojni automobili, piše "Index".

Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavili snimci nadzornih kamera unutar i izvan domova Zagrepčana koje su snimile trenutak kad je Zagreb uzdrmao nezapamćeni potres.

U situaciji širenja korona virusa kada je u Hrvatskoj do jutros zabeleženo 235 zaraženih, više ne važi naredba da građani Zagreba budu u svojim kućama pošto je glavni grad Hrvatske zadesila serija potresa.

Oni se sada pozivaju da izadju napolje iz svojih domova, ali da drže propisanu razdaljinu.

- Čuvajte sami sebe i čuvajte druge. Budite napolju, ali obucite se dobro. Stavite kape, rukavice, debele jakne, šal preko usta. I držite razmak. Ne pravite paniku. Prehladićete se i onda ćete misiti da imate koronu - apelovala je direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Inače, od juče u 16 sati u Hrvatskoj je zabeleženo 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, saopštio je jutros Štab civilne zaštite.

- Teško je svima, i mi to razumemo. Svako ima potrebu da se okupi u teškoj situaciji, ali, molim vas, držite se mera koje smo propisali - apelovala je Grba-Bujevićeva.

Šef Štaba civilne zaštite, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, poručio je građanima da slušaju informacije nadležnih i da postupaju po savetima struke, prenosi "Tanjug".

On je rekao da je prema procenama tog štaba kriza s korona virusom veći izazov od zemljotresa.

- Oslanjaćemo se na stavove i sugestije struke. Ono što je specifičnost ove situacije, to je da je i novi korona virus prepun nepoznanica, a znamo od ranije da potresi nisu nešto na šta nauka može da da egzaktan odgovor. Zato je bitno da imamo potpunu koordinaciju svih službi u RH - rekao je Božinović.

Na ulicama Zagreba je vojska, policija i vatrogasci, koji svi rade na raščišćavanju ruševina.

#Zagreb

#Zemljotres

'