AKTUELNO

Materijalna šteta je ogromna, a prema prvim informacijama, jedna devojčica je teško povređena.

Dva snažna potresa pogodila su jutros Zagreb i severozapad Hrvatske. Prvo izrazito jako podrhtavanje zabeleženo je u 6.24 sati, a prema podacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5.3.

Petnaestogodišnje dete teško je povređeno u ovom potresu. Reč je o devojčici od 15 godina, koja je prevezena u Kliniku za dečje bolesti.

Vatrogasci su na ulicama glavnog grada i proveravaju ruševine.

Kako saznaju mediji, u 7:28 iz svog stana je evakuisan predsednik Republike Zoran Milanović.

Građani su, odmah po prvom potresu, u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali šta da vide: odlomljene komade fasada, popadale crepove, a ponegde i potpuno urušene zidove.

Foto: Twitter.com

Foto: Twitter.com

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpela i Zagrebačka katedrala: vrh jednog od tornjeva se urušio. Prema informacijama koje su lokalnim medijima prosledili građani, došlo je do urušavanja lifta u jednom zagrebačkom soliteru.

Građani su javili i da su im u stanovima padale police, razni predmeti, lusteri... U nekim delovima grada na kratko je nestalo struje i vode. Neposredno nakon prvog potresa širom metropole mogle su se čuti sirene raznih interventnih službi.

Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

U trenutku kada su mnogi pomislili da je sve prošlo, tačno u 7:01 Zagreb je uzdrmao novi izuzetno jak potres. EMSC je u svojem preliminarnom izveštaju naveo da je magnituda iznosila 5.0, a da je epicentar bio 10 kilometara severno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara.

I nakon ovog podrhtavanja iznova su se začule sirene širom grada. Građani su ponovno počeli javljati o popadalim predmetima u svojim stanovima.

Primaju se dojave od brojnih građana o požarima, pa su na terenu i vatrogasci.

Iz MUP-a su putem službenog Twitter profila izdali upozorenje svim Zagrepčanima koji su izašli nakon potresa na ulice.

- Udaljite se od građevina bez obzira jesu li oštećene ili ne. Udaljite se od električnih stubova ili kablova. Držite razmak na otvorenom od najmanje 1 metar.

Nakon prva dva potresa, zabeležen je još jedan manji, što je i normalna posledica, budući da sledi smirivanje tla.

#Zagreb

#Zemljotres

'