AKTUELNO

Policija Severne Makedonije presekla je švercerski kanal kojim je 1,3 tone kokaina trebalo da bude prebačeno prvo u Sloveniju, pa dalje u zapadnu Evropu. Kilogram kokaina iz ovog tovara stigao je u luku Bar direktno iz Kolumbije.

U zajedničkoj akciji policija Italije, Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine zaplenjeno je 1300 kilograma najčistijeg kokaina, vrednosti oko 50 miliona evra.

Foto: mvr.gov.mk

Detalji ove ogromne zaplene još nisu poznati, posebno krajnja destinacija. Ono što jeste izvesno, to je da su crnogorske bezbednosne službe dobile informaciju od nekoliko stranih policija da će u Bar stići pošiljka sa više od tone kokaina, i ta pošiljka je propuštena kako bi se identifikovali svi krijumčari.

Foto: mvr.gov.mk

Zatim je kokain iz Bara prebačen prvo u Albaniju, a potom je deo pošiljke stigao u selo blizu Skoplja. Makedonska policija je u kamionu koji je prevozio banane pronašla kilogram kokaina, a ostatak je završio u Italiji.

Makedonski ministar policije tim povodom oglasio se na Fejsbuku.

- U pitanju je 1,3 tone kokaina. Ne mogu da iznosim detalje jer postoje sumnje da su i visoki zvaničnici MUP sarađivali sa kriminalnim strukturama – naveo je makedonski ministar.

Za sada je potvrđeno da je u pitanju međunarodna kriminalna grupa poznata od ranije, koja je neposredno povezana sa kartelom u Kolumbiji. Ipak, još nije poznato zbog čega je kokain išao rutom koja nije uobičajena za švercere. 

Foto: mvr.gov.mk

- Tradicionalno, kada je jedna ruta „provaljena“, šverceri traže drugu. Verovatno je da se i ovde radilo o „provali“ ili dojavi. S obzirom na saradnju policija, moguće je da je droga praćena od „izvora“, a sačekana je tamo gde je policiji bilo najzgodnije – ocenjuje za Pink.rs kriminolog Zlatko Nikolić.

U ovoj akciji uhapšeno je više osoba, a među njima i vlasnik skopske firme koja se bavi uvozom južnog voća. 

Foto: mvr.gov.mk

Foto: mvr.gov.mk

Policajci su zaplenom 1,3 tone kokaina bez dileme obavili sjajan posao, mada u svetskim okvirima to i ne deluje toliko zadivljujuće kada se, recimo, uporedi sa prošlonedeljnom zaplenom šest tona kokaina u Latinskoj Americi, ili kada je pre osam meseci u SAD policija našla 16 tona kokaina na jednom brodu u Filadelfiji.

#Kokain

#Kolumbija

#Zaplena

#banane

#severna makedonija

'