AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da Ustavni sud BiH nastavlja s brutalnim kršenjem Dejtonskog sporazuma, a poslednja odluka u tom smislu je proglašenje neustavnim Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Namera je, kako navodi Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, da kompletno poljoprivredno zemljište bude imovina Bosne i Hercegovine, a ne imovina Republike Srpske.

"Apsolutno je jasno da se radi o bezočnom i anitustavnom otimanju teritorije Republike Srpske s ciljem njenog urušavanja i stvaranja unitarne i centralizovane BiH u kojoj bi srpski narod doživio novo ugnjetavanje, progon i stradanja", kaže Linta i dodaje da Ustavni sud svojim antidejtonskim odlukama proizvodi nestabilnost i širi nepoverenje i produbljuje podele između srpskog i bošnjačkog naroda.

Podseća da je Ustavni sud ranije osporio grb i himnu RS i doneo nekoliko odluka koje su se odnosile na osporavanje imena Republike Srpske.

Linta ističe da je potrebno da se pokrene snažna diplomatska, pravna i politička inicijativa kako bi bio donet zakon kojim bi Ustavni sud BiH bio reformisan tako da se ukinu mesta za strane sudije.

On tvrdi da su trojica stranih sudija zajedno sa dvoje bošnjačkih sudija u suštini politički instrumenti SDA i drugih bošnjačkih stranaka i Visokog predstavnika koji donose odluke na štetu Republike Srpske i srpskog naroda.

"Na taj način se krši jedno od temeljnih evropskih vrijednosti vladavina prava i sistematski podriva Dejtonski sporazum", kaže Linta te dpdaje da Ustavni sud BiH ne može biti legitiman i nezavisan dok su trojica sudija stranci koje imenuje predsednik Evropskog suda za ljudska prava, a bez saglasnosti domaćih institucija.

Podseća da je prema Ustavu BiH strane sudije trebalo da prestanu da rade nakon petogodišnjeg prelaznog perioda i da se nakon toga donese zakon o ustavnom sudu. Međutim, tvrdi, SDA i druge bošnjačke stranke skoro dve decenije blokiraju donošenje zakona kojim bi se ukinule strane sudije i na taj način šalju poruku da nikad nisu odustale od ratnih ciljeva Alije Izetbegovića.

#Republika Srpska

#dejton

#linta

'