AKTUELNO

Nesavesna vožnja iz dana u dan sve više šokira. Vozači, po svemu sudeći, ne mare za svoje, ali ni za živote drugih godina.

U žiži javnosti poslednjih dana je ipak neodgovorna vožnja preko pružnih prelaza.

Naime, “Železnice Republike Srpske” objavile su najnoviji snimak sa pružnog prelaza “Ljeb” na području opštine Stanari.

Vozač kamiona nije se zaustavio uprkos aktiviranju svetlosno-zvučne signalizacije, koja je najavljivala dolazak voza i početak spuštanja rampe, koju je zatim polomio.

– S obzirom da je u trenutku loma polubranika voz već prošao pored kontrolnog signala, koji obaveštava mašinovođu da je uređaj za osiguranje putnog prelaza ispravan, u najvećem broju ovakvih slučajeva mašinovođa nije u mogućnosti da odreaguje i zaustavi voz pre prelaza – poručuju iz “Željeznica RS”.

Zahvaljujući dobroj vidljivosti i preglednosti, kao i činjenici da se radilo o drumskom vozilu većih gabarita, mašinovođa je uspeo da uoči vozilo i pravovremenom reakcijom zaustavi voz, te izbegne neželjene posledice.

– Voz uvek ima prednost u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju i to je regulisano Zakonom o železnicama kao i Zakonom o bezbednosti u drumskom saobraćaju. Poštujući zakonske regulative, učesnici u drumskom saobraćaju, izbegli bi sve saobraćajne nezgode, nesreće i tragedije koje se dešavaju – navode.

Željeznice Republike Srpske ponovo upozoravaju i apeluju na sve učesnike u drumskom saobraćaju, na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i na odgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, jer će samo na taj način smanjiti broj nesreća na putnim prelazima, ali i udesa koji mogu imati tragične posljedice.

Kamiondžija kažnjen

Saobraćajna policija iz Doboja juče je identifikovala i kaznila M. R. iz Laktaša koji je isti dan upravljajući kamionom „mercedes“ u mestu Ljeb kod Stanara oštetio rampu na pružnom prelazu. Portaprol PU Doboj Dragana Kerkez rekla je za Srpskainfo da je on sankcionisan i da mu je uručen prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH. Na snimku koji su objavili iz “Željeznica Republike Srpske” vidi se kako vozač kamiona prilazi pruži dok je upaljeno crveno svetlo. U trenutku kada se spušta rampa on nastavlja da se kreće tada udara i kida rampu. Nakon toga vozač je izašao iz kamiona i sklonio rampu, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Međutim, policija ga je ubrzo pronašla i uhapsila.

#Pruga

'