AKTUELNO

Bugarsko javno tužilaštvo u petak je presrelo grupu "huligana" kojima su oduzeti kilogram zlata i 7.000 evra. Operisali su u Severnoj Grčkoj, obmanujući penzionere istom morbidnom pričom koju su čuli i građani Makedonije - da je član porodice u saobraćajnoj nesreći ubio dete i da je novac bio potreban da bi se stvar rešila pre nego što se pojavila saobraćajna policija.

Da li je moguće da ista grupa deluje u Makedoniji, jer je makedonska policija već dobila takve izveštaje sa istim "scenarijom“?

Prema pisanju medija ovim se bave organizovane grupe bugarskih i rumunskih mafijaša.

Kako opisuje portparol bugarskog generalnog tužioca Sika Mileva, alo-banditi, iako slabo obrazovani, žive u luksuznim vilama, voze skupe automobile na leđima opljačkanih penzionera.

Posljednja žrtva iz Grčke dala im je do 20.000 evra pre dve nedelje. Telefonski prestupnici uhvaćeni su u Ruseu, bugarskom gradu, na granici sa Rumunijom. A Rumunija je Meka i Medina već tri godine zbog telefonske prevare. Sim kartice se tamo mogu kupiti bez lične karte, a bande za varanje u Bukureštu pored pijace Red Dragons-a imaju čitave „kampove za treniranje“ - moteli i privatni apartmani...

Šema je sledeća: Neko žrtve zove na fiksni telefon. Identifikator ne prikazuje broj. Na drugoj strani linije je multi-talentovani profesionalni pozivalac. Zna kako igrati gomilu uloga. I žrtva, i ženski glas, i muški glas, i policijski inspektor, i advokat.

"Zdravo, zovemo vas iz policijske stanice. Imaš li ćerku?"

"Ne, imam sina".

Prekida se telefonska linija.

Ukratko, telefon ponovo zvoni. Pozivatelj je opremljen saznanjem da baka ima sina, pa započinje razgovor pripremljenije.

Govori bugarski, ali "razbija jezik" kako bi zvučao makedonski.

"Zovemo vas iz policijske stanice. Kako se zove tvoj sin"?

Baka odgovara da mu je ime Goran. U našem tekstu menjamo ime da bismo zaštitili identitet žrtve.

"Vaš sin je napravio nesreću. Udario dete, dete je mrtvo", laže profesionalna varalica.

U skopskom SIA-u šest ih je prijavilo da su posle takvog poziva davali novac, a čak 18 ljudi žalilo se da je neko, ali da nisu uspeli jer mu nisu verovali. Tako je jedan sagovornik stranih medija skoro da je upao "šemu".

Starija žena je u šoku, jer je njen Goran zaista išao ujutro na posao u svom automobilu, kao što je to bio slučaj svakog dana. U međuvremenu, pozivalac koji je razrađen sa policijskom terminologijom i žargonom, kako bi zvučao samouverenije, nastavlja varljiv diskurs.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova novinari su pitali da li je to organizovana grupa i da li je slučaj u sredu kada je 43-godišnja žena iz Skoplja prijavila da daje 10.000 evra misleći da "traži svoju ćerku" koja je napravila saobraćajnu nezgodu.

Bugarska novinarka je otkrila da je u Bukureštu u Rumuniji raj telefonskih prevara razvio novu profesiju - „brojni klizači“.

Radno vreme ovih profesionalaca je od 9.00 do 17.00. Telefonski brojevi žrtava biraju se "slučajno". Oni počinju sa specifičnim brojem grada i biraju brojeve koji na primer završavaju 100, 101, 102, 103, itd.

Sve dok neko ko im da novac uđe u njihovu mrežu verujući da sarađuju s policijom. Priča o prevarantima u ovom slučaju iz 2017. godine neznatno se razlikuje od one u opticaju. Naime, uspeli su da uvere svoje žrtve da su dobili njihov broj iz specijalne operacije u kojoj su zarobili kriminalce.

#Bugarska

#Makedonija

#Prevara

#Rumunija

#telefon

'