AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je danas da su najnoviji ustaški grafiti u Splitu i Kistanju već 30 godina uobičajena pojava u, kako kaže, šovinističkoj Hrvatskoj.

"Na fasadi osnovne škole Spinut i okolnih zgrada u Splitu pojavile su , po ko zna koji put, bijesne poruke mržnje prema Srbima: 'I bez vrba nema veze vješat ćemo vas na breze', 'Ubij Srbina', 'Ustaše' a u Kistanju je ispisan srbomrzački grafit 'NDH'. Apsolutno je svima jasno da ustaške snage planski i organizovano rade na zastrašivanju preostalih Srba i rehabilitaciji ustaškog pokreta Ante Pavelića i genocidne NDH", naveo je Linta u izjavi za javnost.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj se ništa drugo i ne može očekivati ako se zna da se masovno nekažnjeno koristi ustaški pozdrav "Za dom spremni", ustaški grb odnosno ustaška šahovnica sa prvim belim poljem i posebno ustaška kuna koja je uvedena kao platežno sredstvo 1994. godine.

"U Hrvatskoj preživeli ustaški zlikovci primaju penziju od 1993. godine, a Hrvatski sabor je pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu, gde redovno odlaze najviši hrvatski zvaničnici i katolički nadbiskupi i biskupi i mnoštvo naroda", naveo je on.

Linta smatra da će se ustaški grafiti i besne poruke mržnje, kao i fizički napadi na Srbe u Hrvatskoj, redovno i nekažnjeno dešavati i u narednom periodu.

"Glavni razlog jeste činjenica da se hrvatski narod nije suočio sa svojom ustaškom i zločinačkom prošlošću. To potvrđuje, između ostalog, činjenica da se u Hrvatskoj nesmetano štampaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni i igrani filmovi i emituju televizijske emisije u kojima se negira ili umanjuje genocidni i zločinački karakter NDH, dok državni organi sve to ignorišu ili čak podstiču na razne načine (finansijski, medijski i dr.)", kazao je Linta.

On navodi da nijedna hrvatska vlast nije ništa učinila da se sankcionišu srbomrzačke poruke i ustaški grafiti, a kamoli da se Krivični zakon dopuni sa odredbom da se strogim zatvorskim kaznama kažnjava svako ko propagira ustaške poruke i simbole, po uzoru na Italiju i Austriju.

#Miodrag Linta

'