AKTUELNO

Ceo region plače i traži pravdu za dečaka koji je skočio sa osmog sprata zbog događaja u školi.

Nakon što se sredinom decembra u sarajevskom naselju Dobrinja ubio 14-godišnji Mahir Rakovac, koga su silovali drugari iz škole, pokreuta je akcija u koju se uključuje i ceo region.

Akcijom se pozivaju gradjani da lepe plakate kako bi svi mogli  da vide Mahira gde god se okrenu.

- Možda se još neko osmeli pa progovori o zlostavljanjima, možda se još neki život spasi.... Možda neki svedok ipak odluči da progovori....

Pravi razlog koji je Mahira naterao da skoči sa 8. sprata još se ne zna, ali roditelji tvrde da je dečak, koji je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži, bio izložen vršnjačkom nasilju.

Nadležni organi u Sarajevu izvršili su obdukciju ali  nalaz još nije dostavljen Tužilaštvu.

Dečakov očuh Dubravko Lovrenović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu priča o tome kroz šta on i  Mahirova majka prolaze.

- Borim se s osećajem najtežeg mogućeg gubitka, gubitka deteta kojem, istina, nisam bio biološki otac, ali koje me zvalo ocem i bio je moj sin. Dolazim s užasnim saznanjem koje još nisam preradio i ne znam hoću li ikada, da je moj Mahir, prema svemu onome što je, nažalost, tek nakon njegove smrti izašlo na videlo, žrtva vršnjačkog nasilja. Sve se, raspliće brže nego što se očekivalo, i slaže u sliku na kojoj bi Mahirovim vršnjacima - zlostavljačima i zlostavljačicama, pozavideo i stanovnik Danteovog pakla - kazao je Lovrenović u nedavnoj izjavi za Avaz.

On od istražnih organa očekuje odgovore kada, gde i kako je nad njegovim detetom vršeno zlostavljanje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko naglasio je da se određeni Zakoni moraju modifikovati posebno kada je u pitanju vršnjačko nasilje i maloletna delikvencija, jer je kaznena politika loša.

Autor: M. P.

'