AKTUELNO

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev istakao je, gostujući u emisiji “Pravac” na Televizij Pink, da je podržao inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o osnivanju “malog Šengena” jer to donosi benefit celom Zapadnom Balkanu.

- Podržavam savaki način da Balkan sarađuje, a ne da uvek čekamo da dođe neko iz EU, da nas okupi i da onda pokažemo rezultat. Možemo da pokažemo kapacitete i sami – rekao je Zaev u ekskluzivnom intervjuu za emsiju “Pravac” koji je vodila Ksenija Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Zaev je naglasio da se na Balkanu danas razgovara.

-  Imamo lidere koji su prijatelji. Ovu inicijativu koju je predsednik Vučić predložio prihvatili smo i premijer Albanije Edi Rama i ja zato što vidimo da donosi benefit i to ne samo našim zemljama nego celom Zapadnom Balkanu. Verovatno će doći i vreme kada ćemo moći da unapredimo i odnos sa zemljama članicama EU dok pregovaramo – naveo je Zaev.

Govoreći o Francuskom “ne” za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, premijer Severne Makedonije je istakao da je razočaran, kao i građani Makedonije.

Rekao sam da mi se lom isrce, da se ja lomim, zato što smo najbolji primer na Zapadnom Balkanu u delu rešavanja bilateralnih problema sa susedima. Imali smo velikih problema i sa Bugarskom,a posebno sa Grčkom. Rešili smo te probleme i ispunili 100 odsto reformi. To su potvrdili svi lideri EU, uključujući i predsednika Francuske, ali je on rekao “sada nama treba vreme”. To je stvarno mnogo razočaravajuće, prouzrokovalo je i kod mene i kod naših građana čak i određene frustracije. Razoičarani smo, zato što je EU obećala da će ukoliko mi sve ispunimo, i ona ispuniti svoj deo, a nije. Razočarani smo sa razlogom. To znaju i evrospki lideri – kaže Zaev.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da mu je rečeno, da će nova metodologija koju predlažu u EU i Severnoj Makedoniji i drugim zemljama kandidantima dati šansu za suštinske transformativne procese koje će pre svega građaniosetiti.

- Mi smo na raspologanju i produžićemo evropskim putem, evropskim reformama. I u ovom momentu dešavaju se reforme u Severnoj Makedonij, zato što i mi kao i verujem i građani Srbije hoćemo u EU ne samo da budemo članice, nego da živimo bolje, budemo bogatiji… -istakao je premijer Severne Makedonije.

#Zoran Zaev

'