AKTUELNO

Trećeoptuženi u slučaju "Reket" Zoran Milevski - Kičevac, koji je priznao krivicu, osuđen je danas na tri godine zatvora.Milevski je jedini od troje optuženih u aferi "Reket", juče na početku suđenja u krivičnom sudu u Skoplju priznao krivicu, dok su prvooptuženi, šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 i drugooptužena, razreešena specijalna tužiteljka Katica Janeva, izjasnili kao nevini.

Nakon priznanja krivice sudija Vaska Nikolovska - Masevska razdvojila je suđenje za Milevskog, koji je optužen za krivično delo "primanje nagrade za protivzakonit uticaj" (za koje je predviđenja kazna od jedne do 10 godina zatvora).

Milevski koji je nepravosnažno osuđen na tri godine ima pravo žalbe na visinu kazne Apelacionom sudu u Skoplju. U kaznu, prema presudi, uračunat je i pritvor, u kojem je Milevski od 15. jula ove godine kada je uhapšen i kada je pokrenuta istraga za aferu "Reket".

Suđenje u slučaju "Reket" Bojanu Jovanovskom i Katici Janevoj, prema lokalnim medijima, nastavlja se u petak, 6. decembra, kada bi trebalo da svedoči oštećeni u tom slučaju, jedan od najbogatijih Makedonaca, biznismen Jordan Kamčev i njegova supruga Ana.

Prema optužnici, Jovanovski, Janeva i Milevski terete se da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, da mu se zauzvrat "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija".

Jovanovski je, prema tužiteljki za organizovani kriminal Vilmi Ruskoskoj, iskoristio prijateljstvo sa Janevom i uticao na nju da iz pritvora oslobodi Kamčeva, protov koga je njeno tužilaštvo pokrenulo istragu "Imperija", kao i da mu vrati pasoš.

Sastanke Bokija 13 i bračnog para Kamčev je dogovarao Zoran Milevski, koji je ranije imao blizak odnos sa Jordanom Kamčevim, čiji je advokat najavio da će tražiti da mu bude vraćen milion i po evra koje je dao.

#Afera Reket

#Boki 13

#milevski

'