AKTUELNO

Dan sećanja na žrtve Vukovara Hrvatska obeležava kao dan "pada", ali sa druge strane u Srbji ovaj dan smatra danom oslobođenja Vukovara. Istorijske činjenice potvrđuju da je Vukovar bio srpski grad, kažu sagovornici TV Pink.

Borbe za Vukovar pripadika tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Zbora narodne garde, koju je osnovao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, trajale su gotovo tri meseca i u njima je, prema nekim podacima, poginulo 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500.

Odluka hrvatske vlade da ovaj dan od naredne godine obeležava kao državni praznik i neradan dan, podelila je Hrvate, a istoričar Momčilo Diklić kaže za Novo jutro TV Pink da nezavisno od politike koja se vodi u Hrtvatskoj, pritisak na Srbe koji se tamo nalaze i dalje traje i da nikada nije ni prestajao.

Foto: TV Pink Printscreen

-  Pritisak i optužbe Srba u Vukovaru je nastavak jednog kontinuiteta – kazao je Diklić isitčući da se na ne tako daleku istroju kaleme novi razlozi za napde na Srbe.

- Prvi je proekcija filma “Dnevnik Dijane Budisavljević” koji je doživeo je neviđeni aplauz u Zagrebu, a drugi, spoljni faktor, je Nobelova nagrada Petra Handkea koji je poznat po tome da je podržavao politiku Slobodana Miloševića, ali i nedavni suset francuskog i srpskog predsednika Emanuela Makorna i Aleksandra Vučića koji su pričali i o srpskoj istoriji. Makron sada ima bolji uvid, al i i podsećanje šta se sve dešavalo na Balkanu za vreme Drugog svetskog rata. Ne treba da zaboravimo da su ove dve zemlje i bile saveznice tada – objašnajva Diklić.

Miodrag Linta, predsednik odbora Skupštine Srbije za dijasporu, kaže da je u Hrvatkoj “novi talas ustašizacije”, koji po njegovoj oceni, ima poršku nekih tamošnjih političara.

- Neki žale što se nije desila još jedna “Oluja". Imate jednu državu gde u Ustavu piše da je temelj antifašizam, a na terenu to baš nije tako – smatra Linta.

Foto: TV Pink Printscreen

On je ukazao i na mit koji se u Hrvatskoj neguje i koji se zove “Vukovarski mit”.

- Kod većine, mitovi se temelje na stvarnom događaju, oni definišu nacionalni identitet, ali ovaj mit nema ništa od istine. Prvi element toga je da je Vukovar hrvatski grad, a istorija kaže da je bio srpski grad i da su tu živeli Srbi, devedestih je većina bilo Srba. Druga laž koja se promoviše je da su  rat pokrenuli Srbi, a to takođe nije istina. Treća laž je da je JNA izvršila agresiju nad Vukovarom – objašnajva Linta, ističući da “Vukovarski mit utemljen je na lažima i podvalama”.

#Hrvatska

#Srbija

'