AKTUELNO

Zemljotres jačine 5,1 stepeni po Rihteru, kako je prvobitno zabeležio Evromediteranski seizmološki centar (EMSC), potresao je danas centralno područje BiH, a osetio se i u okolini Sarajeva.

Pomeranje tla je registrovano u 15:13 minuta po lokalnom vremenu, a epicentar se nalazio 85 kilometara severozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije, 14 kilometara od Turbeta, u centralnoj BiH, prenosi Klix.ba.

Iz Civilne zaštite Tuzlanskog kantona za Klix.ba su potvrdili da se zemljoters osetio i na širem području Tuzle te da još uvek nema prijava o nastanku materijalne štete,na objektima.

Ovaj zemljotres osetio se u većem delu BiH. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda FBiH, magnituda potresa iznosila je 5,1 stepeni.

Zemljotres se desio na dubini od pet kilometara. Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu u proteklom periodu.

Poslednji zemljotres ove jačine zabeležen je u 2012. godini u Zenici a tada je iznosio 4,9,stepeni po Rihteru nakon čega je usledila serija od desetak manjih potresa.

#BiH

#Zemljotres