AKTUELNO

Jasmina Dominić je bila u vezi s oženjenim Romeom Kanižajem koji je na suđenju pokušao da relativizuje tu vezu iako nije potpuno jasno kakva je veza tog odnosa s ubistvom i zašto je tužiteljstvo imalo potrebu da ga pita o tome.

Suđenje Smiljani Srnec, koja je optužena da je ubila sestru i njen leš 19 godina držala u zamrzivaču, razotkrilo je strategiju njene obrane.

Još troje mogućih ubica

- Činjenice koje zahtevaju razjašnjenje su: vreme kada je žrtva poslednji put viđena živa, ko je lagao i prikrivao istinu u porodici Dominić, ko je sve živeo u porodičnoj kući, ko su bile agresivne osobe u porodici, je li okrivljena mogla sama da smesti telo žrtve - rekao je u uvodnoj reči Krešimir Golubić, advokat Smiljane Srnec optužene da je ubila svoju sestru Jasminu Dominić i njen leš sakrila u zamrzivač koji niko nije otvarao 19 godina.

I dok tužilaštvo tvrdi da je Smiljana Srnec jedina mogla da počini jedno od najintrigantnijih ubistava poslednjih godina u Hrvatskoj – ne toliko zbog pet udaraca tupim predmetom u levu stranu glave, koliko zbog dve decenije skrivanja leša u zamrzivaču u porodičnoj kući – strategija je odbrane da baci sumnju na nekog drugog počinitelja.

- Ne možete da osudite Smiljanu Srnec jer ne želi da kaže ko je ubio njenu sestru - rekao je advokat na početku suđenja te naveo da su u 2000. godine stalno u kući živeli Smiljana, njen otac Martin, Smiljanina ćerka koja je tada bila sasvim mala djevojčica, kao i povremeno Smiljanina i Jasminina majka Katarina, koja je na više nedelja dolazila s rada u Austriji.

Foto: Nestali.hr

Uz leš su pronađeni i tragovi zasad nepoznate muške osobe pa se krug osumnjičenih, smatra odbrana, mora i dodatno proširiti. Na njima, kažu, nije da otkrivaju ko je počinitelj ubistva, nego tužitelji moraju izvan svake sumnje da dokažu da je to upravo optužena Smiljana Srnec. Dakle, uz razumljivo isključenje malene devojčice, odbrana smatra da su moguće ubice i otac i majka Jasmine Dominić, kao i nepoznata muška osoba.

Uporno pitaju da li je otac bio nasilan

Sudeći prema smeru ispitivanja svedoka koje je sprovodila odbrana, svakog su pitali je li Martin Dominić bio nasilan i je li bio sklon alkoholu, jasno je da sumnju da pokušavaju da bace na Martina Dominića. Bacanje takve sumnje za odbranu je praktično. Martin Dominić je pokojan i ne može da se brani, a ostali članovi porodice iskoristili su mogućnost da kao rodbina ne svedoče na suđenju. I dok su svedoci redom iskazivali da je Martin imao običaj da se napije, niko nije izjavio da je ikada napravio ikakav eksces ili pokazivao nasilničke sklonosti.

Malo forenzičkih dokaza

S druge strane tužilaštvo tek treba da predoči čvrste forenzičke dokaze, a njih nema puno zbog velikog vremenskog razmaka od kobnog događaja. Imaju tragove s crne plastične kese kojom je bila zamotana glava ubijene i komadić gumene rukavice. Oružje kojim je počinjeno ubistvo nikada nije pronađeno.

Međutim, da bi odbrana uspela da poseje sumnju, morala bi razumno da objasni zašto niko osim Smiljane Srnec nije čuo, ni video Jasminu Dominić od 2000. do 2005. godine kada je konačno prijavljen njen nestanak.

Foto: Tanjug, Nestali.HR

Porodične laži i seoske afere

- U ovom postupku će se raspravljati o porodičnim tajnama i lažima i tako tražiti odgovor na pitanje ko je ubio Jasminu Dominić - utvrdio je advokat Golubić. O tim tajnama i lažima će se verovatno izjasniti i optužena Smiljana Srnec koja je najavila da će svoju odbranu iznositi nakon što tužiteljstvo ispita svedoke.

Zasad je isplivala jedna seoska tajna – Jasmina Dominić bila je u vezi s oženjenim Romeom Kanižajem koji je na suđenju pokušao da relativizuje tu vezu iako nije potpuno jasno kakva je veza tog odnosa s ubistvom i zašto je tužiteljstvo imalo potrebu da ga pita o tome.

- Dokazaćemo da okrivljena nije bila agresivni član porodice nego su to bili drugi članovi - rekao je advokat Golubić.

Tužilaštvo tvrdi upravo suprotno i zato će biti zanimljivo čuti mišljenje veštaka koji su ispitivali Smiljanino psihičko stanje.

#Hrvatska

#Ubistvo

'