AKTUELNO

Francuski ambašador u Skoplju Kristijan Timonie izjavio je da Pariz još nije doneo konačnu odluku o tome da li će dati saglasnost za otvaranje pregovora Evropske unije sa Severnom Makedonijom.

Timonie kaže da još nemaju konačnu odluku, ali da će eventualni početak pregovora biti korak napred. Ipak, on dodaje da odluka Pariza zavisi od vladavine prava u Severnoj Makedoniji, odnosno od nastavka procesuiranja predmeta Specijalnog tužilaštva i stavljanje tačke na fenomen nekažnjavanja političkih elita u toj zemlji.

Foto: Tanjug

- Francuski stav se i dalje definiše. Prethodno su održani važni razgovori tokom posete makedonskog ministra spoljnih poslova Nikola Dimitrova Parizu i analiziraju se svi pozitivni argumenti koje je on izneo, a koje se odnose na početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom - izjavio je Timonie.

On je dodao da je Francuska uzela u razmatranje sve pozitivne korake koji su postignuti u Severnoj Makedoniji, posebno potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Juče je komisija za spoljne poslove nemačkog Bundestaga usvojila preporuku o početku pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU.

Evropski savet u oktobru treba da donese odluku da li će EU započeti pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom, nakon što je ta odluka odložena u junu ove godine.

#EU

#Francuska

'