AKTUELNO

Vađenje automobila nije bilo jednostavno.

- Tata, sleteo sam sa Sljemenskog puta. Ne znam gde sam. Visimo naopačke. Pogrešio sam. Izvini - rečenice su koje je u dva sata nakon ponoći u sredu preko telefona izgovorio M. Š. (19) svom ocu. Ubrzo je usledila vrlo zahtevna intervencija zagrebačkih vatrogasaca na Sljemenu, koji su iz 20 metara duboke provalije spasavali vozača i njegovog saputnika D. K. (18).

Sreća u nesreći je da su dvojica prijatelja, koji su veče proveli u ugodnom druženju na Vidikovcu, prošla sa samo lakšim povredama u vidu masnica, dok će godinu dana stari Mercedes, inače vredan oko 40 hiljada evra, na otpad.

Nakon sprovedene istrage policija je podnela prekršajnu prijavu protiv vozača za izazivanje saobraćajne nesreće, ali i zato što brzinu nije prilagodio stanju na putevima, a za šta je propisana novčana kazna.

Vatrogasci u akciji

Otac vozača I. Š. ne prestaje da u glavi vrti nemile scene dok je u društvu policajaca i osoblja Hitne “sa ruba nemoćno gledao u provaliju kako mu vatrogasci spasavaju sina i njegovog prijatelja”.

- Sin i prijatelj su hvala bogu dobro. Otpušteni su iz bolnice, sad ih očekuju kontrole. Te večeri su bili na vidikovcu. Kad su krenuli kući, sin mi je rekao da mu je u jednom trenutku na put istrčala srna pa je skrenuo uz sam rub puta gde je bilo nešto peska, nakon čega je automobil proklizao i počeo se prevrtati. Pet, šest puta se okrenuo i zaustavio ispred nekog stabla uz rizik daljeg propadanja.

- Rekao je da nije vozio više od 40 kilometara na sat, a koban je bio takozvani francuski zavoj. Kad su ih vatrogasci izvukli pomoću konopca, jednog po jednog, osetilo se olakšanje. Odmah ih je pregledala Hitna i dali su im alkotest koji je pokazao nulu - ispričao je za Jutarnji list otac mladića koji je automobilom sleteo u sljemensku provaliju.

Lociranje automobila nije bilo jednostavno, a toga je bio svestan i vozač pa su, dok ih nisu uočili, imali upaljene migavce i trubili.

- Donekle se osećam krivim jer sam sinu dao automobil koji je želeo, ali realno govoreći, da je vozilo bilo slabije, možda momci danas ne bi bili živi. Nadam se da je to sinu životna škola za ubuduće jer sam mu nebrojeno puta ponovio da kao vozač odgovara i za živote drugih. Spasilo ih je i to što su bili vezani pojasevima. Vatrogasci su sjajno odradili posao. Spasili su živote dvoje dece koja će im čitav život biti zahvalna - zaključio je otac vozača, naglasivši kako sa sinom nikada nije imao problema.

#Hrvatska

#Saobraćajna nesreća

'