AKTUELNO

Žena je iste večeri primljena u bolnicu.

Stariju ženu u rogozničkoj uvali Peleš, u Hrvatskoj, u plićaku je opekao, bolje rečeno više puta ubo, vatreni crv.

Ubrzo je počela da joj otiče noga, a bolovi i pečenje su postali toliko nepodnošljivi da je iste večeri primljena u bolnici.

- Kupala sam se na novoobnovljenoj plaži u uvali Peleš. Otplivala sam i sela u plićak kako bih razgibavala nogu s kojom imam problema. Odjednom sam osetila ubod i videla da mi se crv crvenkaste boje uhvatio za nogu. Odmah sam osetila bol, skinula sam neke bele bodlje iz noge i izašla na plažu - rekla je Rogozničanka koja živi u neposrednoj blizini plaže.

Ubrzo je dobila i temperaturu. Kako su se bolovi samo pojačavali, komšije su stariju ženu odvezli u hitnu pomoć usred noći.

- Doktori su mi odmah dali dve injekcije kako bi se oticanje smirilo i kako bi bol postala podnošljivija. Lekar mi je rekao da sutra obavezno dođem na još jednu injekciju. Dobila sam i mast da mažem svaki dan dok ne prođe crvenilo. Iako me je crv opekao još početkom ove nedelje, crvenilo još nije prošlo - ispričala je i dodala da ih ima dosta i da su mnogi zbog toga počeli da izbegavaju plažu.

U Zavodu za javno zdravlje Šibensko - kninske županije kažu da ne znaju o čemu se radi.

- Prvi put čujem od vas za te crve. Ne znam koje su to životinje. To mora biolog da nam potvrdi, ali mi njega nemamo u našoj službi - rekla je epidemiolog Ankica Parat Baljkas.

Neki meštani za pojavu crva krive obližnji ribnjak.

- Gledali smo na internetu, reč je o crvu koji se hrani, među ostalim, ostacima ribe, a u toj uvali je prilično blizu obale uzgajalište ribe. Ljudi dolaze tamo i čiste ribu u uvali, a ispod kaveza ima i ostataka hrane kojima hrane orade i brancine. Jednostavno, previše je tog balasta u uvali - kaže jedan meštanin.

#Plaža

#Ujed

#crv

'