AKTUELNO

Ivo Kotevski, direktor Centra za komunikacije stranke VMRO-DPMNE, govoreći o aferi "Reket" koja je potresla ne samo Severnu Makedoniju već i čitav region, Ivo Kotevski, direktor Centra za komunikacije stranke VMRO-DPMNE, rekao je da je juče moglo da se vidi u snimku da Zoran Zaev direktno umešan u aferu.

-Zaev je bio obavešten o onome što radi Boki 13, kao i o celoj konstrukciji sličaja koji se naziva 'Imperija'. Juče je javnost mogla da čuje da je Katica Janeva lagala da nije komunicirala sa Bokijem 13, a posle je govorila da je samo zvanično komunicirala oko slučaja koji vodi. Juče smo mogli da čujemo kakvu kontrolu Janeva ima nad tužiteljkom koja je radila na tom predmetu - ispričao je Kotevski.

Foto: TvPink Printscreen

Javnost je, kako kaže, mogla da čuje kako Janeva daje uputstva kako da se postupa u tom slučaju kako bi optuženi isplatio tu sumu koju su od njega tražili.

-Nakon tog snimka videli smo i prvu zvaničnu reakciju od strane zvaničnika EU. Juče je reagovala Doris Pak, koja je zatražila žešću reakciju evropskih institucija - rekao je Kotevski.

-Taj problem oko imena i sporazum sa Grčkom ne sme biti povod niti opravdanje za kriminal, već mora biti žešća reakcija i Pak se zapitala zašto zvaničnici EU ćute - podsetio je on.

Kako kaže, jutros je objavljen novi čalanak nasajtu "LaVerita" u kojoj se novinar koji se bavio ovom aferom zahvaljuje javnosti na podršci koju je imao.

-Građani su zadovoljni da je neko imao hrabrosti da kaže istinu i kako je neko imao snage da pokaže kako se koriste institucije - rekao je Kotevski.

prof. dr Ilija Kajtez, sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost ocenio je da sve ovo na najbolji moigući način pokazuje o kakvom političkom sistemu je reč.

Foto: TvPink Printscreen

-To je politički sistem koji je nautemeljen, gde institucije ne rade svoj posao i gde imamo jedan visok stepen kriminala odnosno povezanosti političkog vrha, sudske vlasti i onoga što se zove biznis (zabava) - primetio je Kajtez.

-Ovde je interesantno nekoliko stvari, prvo reakcija Zaeva koji pokušava pred javnosti da se 'opere', on je stao iza Katice, ona je njegov izbor onda imamo dilemu, ako politički vrh stoji iza nekoga, on mora da odgovara za delovanje te osobe. On ako ne zna šta ona radi takođe je to minus za njega, ako zna tim je po njega gore - objašnjava on.

Kako kaže,  tužiteljka Janeva je očigledno imala podršku zapadnih faktora.

-Svi zvaničnici zapada koji su dolazili u Severnu Makedoniju dolazili su i na razgovor kod te tužiteljke. Dakle, uloga i odgovornost zapada je očigledna - ističe on.

#Boki 13

'