AKTUELNO

Italijanski mediji nastavili su i danas da pišu o makedonskoj aferi „Reket“ i da razotkrivaju prljave radnje severnomakedonskog premijera Zorana Zaeva koji se sumnjiči da je umešan u višemilionsko reketiranje poznatog biznismena Jordana Kamčeva, i to zajedno sa voditeljem Bojanom Jovanovskim, poznatijem kao Boki 13.

Naime, danas je na portalu La Verita i njihovom YouTube kanalu objavljen novi snimak, koji dokazuje ucene i iznude Bokija 13 koji se u Severnoj Makedoniji predstavlja kao vlasnik kablovske 1TV, poslovnog partnera Zorana Zaeva i njegovog savetnika Zorana Bašanovića. Podsetimo, on je tražio od Kamčeva osam miliona evra da mu sredi povlačenje optužnice u aferi 'Imperija', koja datira još iz vremena dok je Nikola Gruevski bio na vlasti.

Foto: Printscreen YouTube/La Verita

Kako piše La Verita, poslednjih dana maja Evropska komisija i briselske institucije napisale su i odobrile izveštaj o severnoj Makedoniji za 2019. godinu, kako bi analizirale razvoj zemlje na putu ka Uniji na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2004. U dokumentu, u poglavlju posvećenom pravosudnom sistemu kaže se da bi razne grane sistema trebalo da pojačaju saradnju sa specijalnim tužilaljtvom hvaleći njihovu efikasnost, izveštavajući da je u 17 otvorenih slučajeva 112 ljudi pozvano na saslušanje, zahvaljujući radu Katice Janeve, bivše šefice tajnih službi i nekoliko ministara prethodne konzervativne vlade koji su takode osudeni.

U aferu "reket" umešana i dvojica Srba?!

Dosadašnjom istragom, prenose skopski mediji, došlo se i do saznanja da su u aferu 'Reket' umešana i najmanje dvojica Srba, ali njihova imena nisu objavljena. Tamošnji mediji samo konstatuju da u bliskom okruženju Zorana Zaeva kao savetnici rade srpski državljani Zoran Bašanović, bivši estradni menadžer, i Aleksandar Obradović, bivši direktor EPS-a.

Iako je se u izveštaju izražavaju jasne sumnje u činjenicu da specijalni tužilac može da nastaviti sa radom nakon što joj je istekao mandat, ona je pohvaljena zbog svoje uloge u borbi protiv korupcije i za doprinos u stabilizaciji vladavine zakona. Zahvaljujući ovom izveštaju, kao i bliskom odnosu Janeve sa Federikom Mogerini, dokument j doprineo da Holandija donirala dva miliona evra da bi specijalno tužilaštvo postanlo sjajan primer borbe protiv korupcije. Švedska je doprinela sa milion evra tehnološkog materijala, a američki Stejt department osigurao je još milion dolara, dok je Italija svu svoju podršku izrazila preko ministra pravde Andrea Orlanda, koji je 25. jula 2016. imao detaljni privatni razgovor sa Janevom, koji posle toga nije javno komentarisao. Otkako su stupili na dužnost, svi evropski ambasadori, Mogerinijeva, kao i strani političari u poseti Skoplju, pa čak i generalni sekretar NATO Jan Stoltemberg, uvek su se osećali primoranim da se sastanu sa Katicom Janevom, podsticući njen rad uprkos stavovima makedonskh građana, jer je specijalni tužilac imala maksimalnu političku podršku.

Medutim, o kakvoj je "pravdi" reč oktriveno je posle objavljivanja snimka na kom se vidi kako Kamčev isplaćuje Bokiju i njegovom saradniku Zoranu Milevskom milion evra. Video-snimak počinje prebrojavanjem novca. Pare su potom spakovane u torbu koju Jovanovski i Milevski iznose iz vile Jordana Kamčeva, koji ih ispraća sve do vrata, dok se u poslednjem delu snimka vide osumnjičeni kako idu ka automobilu sa torbom punom para.

Drugi deo materijala sastoji se od audio-snimka u kojem razgovaraju Boki 13 i Kamčev. Boki najavljuje tajkunu da će ga 'Vrhovni sud osloboditi iz kućnog pritvora do ponedeljka ili najkasnije do utorka'.

Iz novog audio snimka se saznaje da Boki 13 izjavljuje da je u direktnom svakodnevnom kontaktu sa Janevom, a čini se da čak i kada putuje sa njom u autu, raspravlja i potvrduje dogovor sa Kamčevim. Pre svega, medutim, iz objavljenoih dokumenata je jasno da izvršilac, Boki 13, ima saznanja o poverljivim informacijama koje bi trebalo da znaju samo specijalni tužilac i premijer Zoran Zaev, odnosno onaj koji je ranije predao Janevoj dokaze o prisluškivanju.

Boki 13 potvrduje da su i druge sudije, podređene Janevoj, takode bile deo ucenjivačkog projekta zbog kojeg je sada u zatvoru kao glavni i za sada jedini osumnjičeni.

U delu audio snimka, koji dokazuje valjanost video snimka koji je prethodno objavio portal La Verita 20. februara 2019. godine, Boki 13 se žali na količinu novca i akten tašne koje je pripremio Jordan Kamčev, nesvestan činjenice da je novac namenski pripremljen u apoenima od pedeset evra da bi trebalo imati veći broj aktovki u koje bi se mogli montirati satelitski sisteme praćenja. Boki 13, osim što je šoumen, u poslu je sa sinom Janeve, a ima i dobrotvorno udruženje, Medunarodnu alijansu, kojom predsedava socijalistički poslanik i bivša ministarka rada Forsina Remeski, njegova sestra, a takođe i sadašnja ministarka odbrane Radmila Jankovsk,i sa kojom Boki 13 kaže da provodi večeri, piše La Verita. Sve to tek treba da se verifikuje, ali ono što je u audio zapisu obećao Boki 13 Kamčevu, to je oslobađanje od optužbi i povratak pasoša.

Foto: Printscreen YouTube/La Verita

Inaće, kako piše La Verita, ovaj medij makedonske vlasti optužile su posle objavljivanja snimaka da su izvršioci mračnog plana koji su Salvini i Orban spremili na Zaeva. Zamenica specijalnog tužioca Lile Stefanova takode je dovela u pitanje autentičnost snimaka i uloge Bokija 13, a video snimke je opisala šokantnim i rekla da je spremna za saradnju sa pravosudnim vlastima.

Nije poznato kako je i odakle italijanski portal dobio snimak iz istrage, a severnomakedonski državni tužilac Ljubomir Joveski tvrdi da nije procurio iz tužilaštva.

Please enter some text here... - Istražioci imaju dokaze protiv Bokija, ali sumnjaju da je on zapravo novac od Kamčeva trebalo da preda Zaevu ili ljudima bliskim njemu. Treba biti naivan, pa poverovati da je opskurni Boki 13 sam organizovao sastanke i višemilionsku isplatu. Ovakve stvari se ne rade bez znanja samog vrha vlasti. Zato se osnovano sumnja da iza svega stoji Zaev - prenosi naš izvor upoznat sa istragom u Skoplju. × Insert Link Text to displayTo what URL should this link go? Open in new window Insert Link × Insert Image Select from filesImage URL Insert Image × Insert Video Video URL? (YouTube, Vimeo, Vine, Instagram, DailyMotion or Youku) Insert Video × Help ENTERInsert ParagraphCTRL+ZUndoes the last commandCTRL+YRedoes the last commandTABTabSHIFT+TABUntabCTRL+BSet a bold styleCTRL+ISet a italic styleCTRL+USet a underline styleCTRL+SHIFT+SSet a strikethrough styleCTRL+BACKSLASHClean a styleCTRL+SHIFT+LSet left alignCTRL+SHIFT+ESet center alignCTRL+SHIFT+RSet right alignCTRL+SHIFT+JSet full alignCTRL+SHIFT+NUM7Toggle unordered listCTRL+SHIFT+NUM8Toggle ordered listCTRL+LEFTBRACKETOutdent on current paragraphCTRL+RIGHTBRACKETIndent on current paragraphCTRL+NUM0Change current block's format as a paragraph(P tag)CTRL+NUM1Change current block's format as H1CTRL+NUM2Change current block's format as H2CTRL+NUM3Change current block's format as H3CTRL+NUM4Change current block's format as H4CTRL+NUM5Change current block's format as H5CTRL+NUM6Change current block's format as H6CTRL+ENTERInsert horizontal ruleCTRL+KShow Link Dialog Summernote 0.8.1 · Project · Issues

Da je Zaev zaista umešan u ovu aferu, koja je nazvana 'Reket', tvrdi glavni urednik portala Plus info Branko Geroski, koji je u junu, uoči hapšenja Bokija 13, objavio više tekstova o državnoj korupciji. Geroski je Bokija 13, doduše indirektno, osumnjičio za reketiranje i ustvrdio da to sve radi sa ljudima iz vladajuće SDSM Zorana Zaeva.

- Izvesni Koki, koji se predstavlja kao vlasnik televizije (aludiranje na Bokija 13), zajedno sa nekim ljudima iz vrha vladajuće SDSM ima grupu za reketiranje biznismena i gradonačelnika - tvrdi Geroski.

#Afera

#Makedonija

#Zoran Bašanović

#Zoran Zaev

'