AKTUELNO

Protesti su organizovani zbog donošenja uredbe vlade kojom se smanjuju kazne za korupciju.

Masovni protesti i obračuni s policijom nastavljeni su večeras u Bukureštu i dvadesetak gradova u Rumuniji gde se, drugi dan zaredom, okupilo na hiljade građana koji traže ostavku vlade zbog donošenja uredbe kojom se dekriminalizuju neki slučajevi korupcije.

Rumunski ministar trgovine Florin Žijanu podneo je ostavku zbog sporne uredbe, pri čemu je na svom profilu na Fejsbuku napisao: “Kako ću pogledati svoje dete u oči i šta ću mu govoriti tokom godina?”

Spornu uredbu vlada je prihvatila u utorak, a ona će, ako bude sprovedena u planiranom roku od 10 dana, omogućiti dekriminalizaciju zloupotrebe vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Rumunski premijer Sorin Grindeanu je ranije danas je rekao da vlada neće povući spornu uredbu, dok je predsednik Klaus Johanis najavio da će uredbu izneti pred Ustavni sud.

Uredba je kritikovana kao najveći korak nazad u borbi protiv korupcije otkad se Rumunija 2007. pridružila EU. Šest zapadnih zemalja, među kojima i Nemačka i SAD su upozorile da će vladina uredba potkopati međunarodni ugled Rumunije i njen položaj u EU i NATO.

S: P.

#Korupcija

#Protest

#Rumunija

'