AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da neće biti političke odluke za formiranje vojne akademije na nivou BiH, iako napori međunarodnog faktora idu u tom pravcu, prenosi RTRS navode banjalučkih medija.

- Mi (iz Republike Srpske) želimo da naši oficiri i drugi rukovodeći kadar bude školovan u sistemu vojnog školovanja Srbije i nemamo ništa protiv da drugi narodi biraju druge destinacije za te potrebe - izjavio je Dodik u Banjaluci, gde je prisustvovao obeležavanju 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Dodik je naveo da je bila greška kada je prethodni saziv Predsedništva BiH usvojilo Plan odbrane, po kojem se definiše sastav od 9.600 pripadnika Oružanih snaga, dok su zahtevi iz Srpske bili da taj broj bude 4.500 pripadnika.

On je ponovio da je bila greška što je Predsedništvo BiH prenelo deo svojih ovlašćenja u rukovođenju i komandovanju vojskom na Ministarstvo odbrane u Savetu ministara BiH, što je učinjeno mimo Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Dodik je upozorio da ni srpska, ni hrvatska struktura u vojsci nije popunjena i da tada doneti Plan odbrane u budućnosti može omogućiti da Oružane snage BiH postanu dominantno bošnjačka komponenta.

On je rekao da postoji mogućnost da ministar odbrane u novom Savetu ministara bude Bošnjak, zbog čega za njegovog zamenika treba izabrati Srbina koji će imati njegovu punu podršku, a mora biti jak i autoritativan zbog toga što zamenik ima istu ulogu kao ministar.

- Odlučujuća uloga ne sme da se prepusti ministru odbrane, ma ko on bio, i jedino je u tom ministarstvu predviđeno da ministar i zamenici imaju iste nadležnosti. Ministar ne može da donese odluku koja nije deo konsenzusa ostala dva zamenika - naveo je Dodik.

#Milorad Dodik

'