AKTUELNO

U Dubrovniku je u subotu otvoren Muzej crvene istorije koji sa više od 500 raznovrsnih eksponata iz razdoblja bivše SFRJ na multimedijalan i interaktivan način prikazuje istoriju socijalizma u Hrvatskoj.

Muzej je smešten u prostoru Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP), prenosi Hina.

Jedan od osnivača muzeja Nino Glavinić istakao je da muzej ne nameće nikakav sud, nego pruža priliku posetiocu da sam dođe do zaključka uz informacije koje su, kako smatra, prenete na najobjektivniji način.

- Trend interesa za socijalizam u svetu je u porastu. Demokratski socijalizam u SAD jača, a nama stiže sve više američkih turista, pa baš iz tog dela sveta očekujemo velik interes. Što se tiče domaćih, očekujem da će jedni doći iz nostalgije, drugi iz zabrinutosti, a treći iz znatiželje. Mnoge zanima šta krije muzej, pa se nadam da će nas posetiti, a ne donositi neproverene zaključke - objasnio je Glavinić.

On je rekao da su na tekstovima i istraživanju radili stručnjaci i da je uspostavljena saradnja s nizom hrvatskih i slovenačkih muzeja.

Muzej je, ističe Glavinić, jedinstven u Dubrovniku zbog interaktivnosti sadržaja koji navodi posetioce da i sami otkriju brojne informacije.

- Pratimo trend svetskih muzeja, kao što je muzej DDR-a u Nemačkoj. Otkrili smo da ljudi vole muzeje u kojima su aktivni posetioci. Zato se uz našu aplikaciju dobija sadržaj proširene stvarnosti kao novo iskustvo - rekao je Glavinić.

#Dubrovnik

#muzej

'