AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta položio je danas u Jasenovcu venac sa natpisom "Pomen srpskim žrtvama genocida NDH" povodom obeležavanja Dana sećanja na proboj jasenovačkih logoraša.

Proboj se desio 22. aprila 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075, uspelo da se domogne slobode.

-Svedoci smo da već decenijama u Hrvatskoj kontinuirano traje otvoreni proces rehabilitacije ustaštva i genocidne NDH. Sramota je što hrvatska vlada svojim ponašanjem poistovećuje Jasenovac, mesto najvećeg stradanja srpskog, jevrejskog i romskog naroda u genocidnoj NDH, sa Blajburgom u kome se decenijama okupljaju desetine hiljada pristalica ustaškog režima i Ante Pavelića - pručio je Linta.

On je naglasio da "revizionistička politika Hrvatske duboko vređa potomke srpskih žrtava Jasenovca i NDH, kao i čitav srpski narod".

Na ovaj način delegacija iz Srbije pridružila se komemoraciji koju su četvrtu godinu u nizu odvojeno od hrvatskih zvaničnika organizovali Srpsko narodno veće, Savez antifašističkih boraca i antifašista, Koordinacija jevrejskih opština i Savez Roma "Kali Sara".

#Blajburg

#Hrvatska

#Jasenovac

#Miodrag Linta

'