AKTUELNO

Inspekcija rada je tokom prošle godine zatekla u Crnoj Gori 2.122 radnika angažovanih "na crno".

Reč je o 1.370 stranaca i 752 crnogorska državljanina, a među njima je bilo i 44 dece, pišu Dnevne novine.

Nakon preduzetih mera, kako se navodi u godišnjem izveštaju Uprave za inspekcijske poslove, njih 689 zasnovalo je radni odnos.

Zbog utvrđenih nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja i zaštite i zdravlja na radu inspekcija je poslodavce kaznila sa gotovo milion i 382. 000 evra.

- U neformalnom radu zatečeno je 44 dece, i to uglavnom tokom sezone na primorju, od kojih 16 muškog i 28 ženskog pola, starosti od 15 do 18 godina - prenosi list.

U tim slučajevima inspektori su preduzeli mere iz nadležnosti, te su poslodavci novčano kažnjeni uz nalog da pribavle potrebnu dokumentaciju, lekarsko uverenje i saglasnost roditelja.

- Treba napomenuti da deca nijesu zatečena na teškim i opasnim poslovima, već su to bili poslovi prodavca ili pomoćnog radnika u trgovinskim objektima i drugim prodajnim mestima za promet voća, igračaka i bižuterije, pa Inspekcija rada nije evidentirala slučajeve koji bi se mogli tretirati kao najgori oblik radnog angažovanja dece u bilo kojoj delatnosti - piše u izveštaju Inspekcije.

#Crna Gora

'