AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je odluku koruške Katoličke crkve da zabrani misu ustašama ubijenim na Blajburškom polju krajem Drugog svetskog rata, te istakao da je Blajburg decenijama mesto okupljanja pristalica ustaškog režima.

- Dobro je poznato da je Blajburg decenijama mesto okupljanja desetina hiljada pristalica ustaškog režima i Ante Pavelića. Jedan od dokaza da je ustaštvo temelj današnje Hrvatske jeste sramna odluka Hrvatskog sabora da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama 1945. - rekao je Linta.

On je naveo da je posebno skandalozno i anticivilizacijsko saopštenje Hrvatske biskupske konferencije u kome kritikuje odluku Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine zabrani komemoraciju na Blajburškom polju.

Linta je osudio i ponašanje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović kao i predsednika Sabora Gordana Jandrokoviča, koji kako kaže, snažno žale što neće biti mise.

Prema njegovim rečima, Hrvatska biskupska konferencija i biskupska konferencija BiH nikada nisu javno osudile NDH i ustaški režim.

To jasno pokazuje, naveo je Linta, da Katolička crkva u Hrvatskoj i BiH ne želi da se pokaje za učešće svojih članova u genocidu nad Srbima, a kamoli, kako kaže, da se pokaje i traži oproštaj od stotinak hiljada srpskih žrtava i njihovih potomaka.

Osvrćući se na paljenje lutke sa likom Milorada Pupovaca, Linta ističe da je to čin koji podstiče na nasilje.

- Sličan zločin mržnje smo imali prilikom napada na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, samo zato što su Srbi. Hrvatski zvaničnici suštinski nisu ništa uradili vezano za taj događaj i oni snose odgovornost - rekao je Linta.

Govoreći o grafitima "Ubij Srbina", naveo je da je HRT već dugi niz godina postala "leglo ustaštva, mesto gde se toleriše i promoviše ustaštvo".

Linta je ocenio da je položaj Srba u Hrvatskoj tragičan te da se tamo stvara sve veći osećaj straha, neizvesnosti i uznemirenosti za budućnost.

- Na kraju im se šalje poruka da moraju da se isele ili asimiluju - zaključio je Linta.

#Blajburg

#Miodrag Linta

'