AKTUELNO

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio je danas u Briselu evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Dodik je na konferenciji za novinare izjavio da su svi politički faktori u BiH, bez obzira na entitete iz kojih dolaze, opredeljeni za približavanje Evropskoj uniji.

- Specifičan sistem odlučivanja u BiH usporava odredjene aktivnosti, ali svakako da je mehanizam koordinacije dao najbolji modalitet za usaglašavanje svih odgovora na evropska pitanja kako bi se došlo do jedinstvenog odgovora. Odgovore na nivou kantona i oba entiteta i zajedničkih institucija bilo je moguće usaglasiti isključivo kroz mehanizam koordinacije - naveo je on.

BiH nije dostavila odgovore na sva pitanja iz Upitnika, a Dodik je ocenio da je "odgovor i to što na ta pitanja nema odgovora".

Dodik je dalje kazao da očekuje da će nova vlast na nivou BiH biti formirana do kraja marta, ističući da EU ničim ne uslovljava formiranje vlasti u BiH, pa ni Akcionim planom za članstvo (MAP) u NATO.

- EU želi da BiH ima svoju dinamiku i da se kreće uspešno, a da bi to činila nije dovoljno da imate samo izborni dan, nego na bazi tih izbora morate da imate i legitimnu strukturu vlasti - rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, BiH je opravdano zastala na pitanju o pridruživanju ka EU zbog Sporazuma o romingu u regionu, dodavši da je ova zemlja spremna da već sutra izda nalog za prihvatanje tog Sporazuma, koji će gradjanima omogućiti jeftiniji roming u regionu.

- Pred nama stoji da radimo na svim reformama koje su opravdano imale zastoj, ali svakako reforma javne uprave je nešto što moramo staviti na dnevni red. Razgovor s Hanom i (visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom) Mogerini je bio veoma srdačan - kazao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva još je naveo da je opredeljen za jačanje dejtonskih kapaciteta BiH, naglašavajući da su "njegovi prijatelji i u Moskvi, ali i u Briselu".

On je kazao da predstavlja narod i zemlju koja mora imati dobre odnose sa svima.

- Moji pravi prijatelji su u Moskvi i ovde u Briselu. Pretstavljam narod i zemlju koja mora imati dobre odnose, smatram da je u obostranom interesu da se ostvare komunikacije i kontakti - kazao je Dodik.

On je ocenio da je Dejtonski sporazum "značajno urušen intervencijom visokog predstavnika i da to predstavlja problem".

- Ja vidim Bosnu i Hercegovinu - da se vodi izvornim dejtonskim principima i da postane članica Evropske unije - rekao je Dodik.

#BiH

#Evropska komisija

#Johanes Han

#Milorad Dodik

'