AKTUELNO

U većem delu Slovenije, zbog jakih padavina i topljenja snega došlo je do naglog porasta vodostaja reka i manjih vodotokova, a povećana je i mogućnost njihovog izlivanja iz korita.

U većem delu Slovenije, zbog jakih padavina i topljenja snega došlo je do naglog porasta vodostaja reka i manjih vodotokova, a povećana je i mogućnost njihovog izlivanja iz korita, upozorila je u subotu državna agencija za životnu sredinu.

Kako se navodi, poplave se mogu očekivati najviše u zapadnim i južnim krajevima, a tokom današnjeg dana lokalno može pasti i do 100 milimetara kiše na kvadratni metar, upozoravaju meteorolozi, prenosi Hina.

Očekuje se da će najviše rasti vodostaj Kupe i reke Reke, a tokom dana i gornji tok reke Save, Drave, ali i Ljubljanice i reke Vipave.

Slična situacija je i u BIH, gde je odsek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BIH izdao danas upozorenje zbog opasnosti od izlivanja reka.

Upozorenje je izdato jer se u narednom danima očekuje puno padavina, prenosi sarajevski Klix.

Upozorenje se osnosi na pritoke Neretve - Drežnicu, Lišticu, Bunu i Bunicu, Trebižat, Bregavu, Krupu, sliv rijeke Cetine, reke Kupe, Une, gornji deo sliva reke Bosne.

Za sada svi vodotoci u FBiH su u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita, a još uvek su ba snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane snežnim padavinama za grad Livno im opštine Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

#Poplave

#Reka

'