AKTUELNO

Spomenute su žrtve Vukovara, Srebrenice, ali ne i Jasenovca.

Hrvatski Sabor je današnje zasedanje započeo minutom ćutanja povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, dana kada celi svet odaje duboko poštovanje žrtvama nacističkog progona i genocida nad Jevrejima i pripadnicima drugih manjinskih naroda.

Tim povodom, predsednik parlamenta Gordan Jandroković je održao prigodan govor u kojem je spomenuo i žrtve Vukovara i Srebrenice, ali ne i Jasenovca.

Foto: Wikipedia

On je podsetio da je pre 73 godine, 27. januara, oslobođen nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Kazao je da je u Aušvicu i drugim mestima na kojima je izvršen genocid nad Jevrejima i pripadnicima drugih neželjenih manjinskih naroda, stradalo šest miliona nevinih osoba. Njihova jedina krivica je, kazao je, bila različitost u odnosu na "odabrane".

Jandroković je, između ostalog, rekao i da je obaveza građana Hrvatske da se sećaju šest milona ljudskih sudbina i njihovih neispričanih priča.

- Sećati se svake žrtve poimence. Danas poštujemo uspomenu na sve koji su patili i umrli od ljudi koji su bili zaslepleni strahom i mržnjom. Sećamo se i njihovih porodica, ali i svih koji su ove užase preživeli i koji su bili i jesu zauvek obeleženi sećanjem na preživele dane užasa i srama - rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao i da se Hrvatska danas seća, ne samo žrtava holokausta, već i "žrtava Vukovara, Škabrnje, Srebrenice i svih drugih mesta zločina".

- Šaljemo poruku nade da smo naučili iz istorije i želimo da u našim društvima prevlada trijumf ljudskih vrednosti nad ljudskom destruktivnošću - naveo je Jandroković.

Pre početka sednice hrvatska državna delegacija položila je cveće na jevrejskom delu groblja u Miroguju, kod statue Mojsija.

Pročitajte još: SKANDAL U DNEVNIKU HRT! USTAŠKA ZASTAVA usred udarne informativne emisije na hrvatskoj državnoj TV!

#Holokaust

#Hrvatska

#Jasenovac

'