AKTUELNO

Sa objavom u Službenom listu stupa na snagu novo ime Makedonije.

U šestom broju „Sluzbenog lista Makedonije“ objavljena je odluka o promeni Ustava sa kojom stupa na snagu primena novog imena države - Republika Severna Makedonija.

Odluku je potpisao predsednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsednika Ðorđa Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promenama.

U Ustavu reči „Republika Makedonija“ menjaju se rečima „Republika Severna Makedonija“, dok se reč „Makedonija“ menja rečima „Severna Makedonija“.

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U skladu sa ustavnim promenama državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je sluzbeni jezik neki drugi a ne makedonski, pisaće se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Dokumenta koja su u međunarodnoj upotrebi treba da se usaglase u roku od pet godina, dok će se dokumenta koja se koriste isključivo za unutrašnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen sa procesom otvaranja pregovora države sa Evropskom unijom.

Makedonija je prošlog petka dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promeni imena u Republiku Severnu Makedoniju, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma sa Republikom Grčkom.

#Ime

#Makedonija

#Ustav

'