AKTUELNO

Republika Srpska obeležava 9. januar - Dan Republike pod sloganom "Ponosna i večna". Na centralnom gradskom Trgu Krajine počeo je svečani defile, a manifestacijama u Banjaluci prisustvuje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov i mnoge druge visoke zvanice.

13.38 – U dvoranu “Borik” u Banjaluci pristižu visoki zvaničnici koji će prisustvovati svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske. Dvoranu obezbeđuje veliki broj pripadnika policije RS.

13.15 - U delegaciji Srbije, uz premijerku su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, kao i Goran Rakić iz Srpske liste.

13.00 - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi.

On je naglasio da srpski narod gradi tu slobodu da bi razvijao sve svoje vrednosti - veru, kulturu, obrazovanje, sport, ekonomiju, lokalnu zajednicu i celu Republiku.

- Danas je važan dan u istoriji Republike Srpske. Ponosan sam što branim Srpsku na svakom žestu i želim joj sve najbolje, kao i svakom pojedincu koji u njoj živi bez obzira na veru i naciju - istakao je Dodik.

Foto: Tanjug Printscreen

12.45 - Svečani defile je završen.

12.42 - Banjalukom je kao i prethodnih godina odzvanjala pesma "Pukni zoro".

12.40 - Željka Cvijanović obratila se prisutnima. Ona se zahvalila svima koji su stvarali Republiku Srpsku.

- Svaki put kada smo bili jedinstveni, bili smo jaki, niko nam ništa nije mogao. Cenimo slobodu u kojoj živimo, jer znamo da ona nema cenu. Živela Republika Srpska - poručila je predsednica Republike Srpske.

Foto: RTRS

12.35 - Izvedena je pesma Hriste bože - himna kosovskih junaka, a potom i himne Republike Srpske i Srbije.

12.10 - Svečani defile čini 10 ešalona policije i 23 ešalona civilnog sektora.

12.09 - Ešalon kadeta marširao je u uniformama srpske vojske koja je oslobodila Banjaluku, a predvodio ih je konjanik na belom konju.

12.05 - Predsednica Srpske obratila se okupljenima rečima: "Pomoz Bog junaci!".

12.00 - Počeo svečani defile! Na svečanom defileu učestvuje oko 1.600 učesnika.

U defileu će učestvovati i motorna vozila, a prvi put će biti predstavljeno i vozilo "despot".

11.40 - Svečani defile krenuo ka centru grada U Banjaluci će u 12 časova početi svečani defile povodom Dana RS. U svečanom defileu će, kako je najavljeno, učestvovati više od 500 pripadnika MUP-a Srpske i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

Foto: Tanjug

11.20 - U čast 27. rođendana Republike Srpske na institucijama i organizacijama istaknute su srpske zastave.

11.15 - Kolona vozila sa srpskim trobojkama prošla je danas ulicama Banjaluke povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

10.45 - Na Gradskom stadionu u Banjaluci u toku su pripreme i postrojavanje učesnika defilea povodom Dana RS.

Foto: Tanjug

10.25 - Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je na odlikovanju i čestitala svim građanima Dan Republike Srpske.

10.10 - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je, povodom proslave 9. januara – Dana Republike, uručila u Banjaluci odlikovanja predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu, kao i posthumno za general-majora Vojske Republike Srpske Slavka Lisicu.

Brnabićevoj je danas u Palati Republike uručen Orden Republike Srpske na lenti koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Foto: Tanjug

Ivancovu je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i Srpske.

Na osnovu odluke predsednika Srpske, odlikovanja su u Palati Republike, uručena za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, kao i jedno koje je dodijeljeno posthumno – za general-majora Slavka Lisicu, koje je preuzeo njegov sin Nenad.

General-major Lisica posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Srpske.

Foto: Tanjug Printscreen

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga odlikovan je Ordenom časti sa zlatnim zracima, za izvanredne rezultate u košarci i njenoj promociji u Republici Srpskoj, kao i za zasluge u oblasti humanitarnog rada.

Ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem.

9.30 - Udruženje Srba iz Hrvatske čestitalo je u ime nekoliko stotina hiljada izbeglih i prognanih Srba Republici Srpskoj 9. januar, Dan Republike, sa željom da ona sačuva svoju teritoriju i narod.

Foto: Tanjug Printscreen

- Iz vlastitog iskustva znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve one koji u njoj žive. Zahvalni smo narodu RS koji nam je pritekao u pomoć u vreme našeg progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih delova BiH morali napustiti svoje vekovna ognjišta - kaže se u čestitki koju je potpisao generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

09.00 - Patrijarh srpski Irinej, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Ulice Banjaluke su okićene zastavama Republike Srpske, čiste i spremne za današnju svečanost povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Patrijarha Irineja su ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekali zvaničnici Srpske, sveštenstvo i brojni vernici, a zatim se uputili u hram, gde patrijarh služi Svetu arhijerejsku liturgiju.

Foto: Tanjug Printscreen

8.50 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar.

8.30 - Dekan Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić uoči početka proslave u Banjaluci kaže da očekuje da će defile biti za jedan stepen na većem nivou u odnosu na prethodnu godinu.

8.15 - Patrijarh Irinej stigao je sinoć u Banjaluku, gde je svačano dočekan, i on će danas služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Foto: Tanjug Printscreen

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanost biće održane danas.

#Bosna i Hercegovina

#Republika Srpska

'