AKTUELNO

Republika Srpska je politički stabilnija i ekonomski snažnija, uprkos neprestanim pritiscima, izjavila je večeras predsednica RS Željka Cvijanović.

Cvijanović je povodom Dana Republike najavila da će se institucije Srpske u ovoj godini usredsrediti na povećanje životnog standarda građana.

Istakla je da je RS, "uprkos neprestanim pokušajima zlonamernika da bude prikazana kao područje paravojnih formacija ili ekonomskog sunovrata", ostvarila napredak.

Između ostalog, povećala je penzije, uvela isplate za nezaposlene porodilje, izgradila ili renovirala brojne škole i vrtiće..., navela je ona.

Napredak je, konstatovala je Cvijanović, ostvaren u ambijentu dvostrukih pravila međunarodne zajednice na štetu Republike Srpske.

Stabilnost je, kako je kazala, očuvana i nakon politizacije tragedije porodice Dragičević iz Banjaluke i svojesvrsne negacije rezultata izbora.

- Pogledate neke druge države u okruženju i vidite na koji način su smenjivane vlasti, na koji način su pravljeni nemiri, na koji način se ulazilo ili pokušalo ući u Skupštinu. Onda iz toga nije teško izvući zaključak - rekla je predsednica RS.

Cvijanović je naglasila da su građani više nego ikad svesni važnosti očuvanja Republike Srpske. Dodaje da je Srpska jedini funkcionalan deo Bosne i Hercegovine i da je otporna na bilo kakve potrese unutar BiH i regiona.

- Kad bi sutra došlo do kolapsa sistema u okviru BiH, garantujem da je Republika Srpska ta koja apsolutno može da funkcioniše i u roku 24 časa ili 48 časova uspostavi kompletan funkcionalan sistem kao da se ništa nije desilo u okruženju - poručila je ona.

Srpska će, kazala je Cvijanović, nastaviti da jača institucije, analizira promenjenu snagu međunarodnih faktora i stvara ambijent jače ekonomije i time većeg životnog standarda.

#Željka Cvijanović

'