AKTUELNO

Na ratištima u područjima delovanja ISIL-a se nalazi ukupno 23 crnogorskih državljana - 18 muškaraca i pet žena, šest njih je ubijeno u Sriji, osam ih se vratilo u Crnu Goru, jedan je uhapšen u Turskoj, a još trojica su na području delovanja Islamske države, pišu podgoričke Vijesti.

To su podaci iz Izveštaja “Uticaj medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori”, nakon višemesečnog istraživanja nevladine organizacije NOMEN, koje je predstavila agencija Defacto.

Predstavnik te agencije Stefan Kandić, pojasnio je da nisu dostupni zvanični podaci o tome koliko se crnogorskih državljana nalazi na stranim ratištima, ali da su tokom istraživanja koristili podatke Regionalnog saveta za saradnju, koje institucije nisu opovrgle.

- Ukupno 23 crnogorskih državljana - 18 muškaraca i pet žena se nalazi na ratištu u područjima delovanja ISIL-a, zajedno sa troje dece. Četvrto se tamo rodilo. Do trenutka pisanja, šest muškaraca je ubijeno u ratnoj zoni, tri muškarca, četiri žene i dvoje dece ostaju na teritoriji delovanja ISIL-a, dok je jedan muškarac pritvoren u Turskoj. Osam muškaraca, jedna žena i jedno dete vratili su se u Crnu Goru - piše u izveštaju.

Dodaje se da bezbednosni izvori konstatuju da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo u istočnoj Ukrajini, na strani proruskih separatista. Jedan od njih procesuiran je i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla pre dopune Krivičnog zakonika kojim je odlazak na strana ratišta kriminalizovan.

#Crna Gora

#Sirija

'