AKTUELNO

Uhapšen je jedan od najopasnijih ljudi iz Crne Gore Slobodan Kašćelan. Njemu je policija lisice na ruke stavila u iznajmljenom stanu u Pragu. Kašćelan se na crvenoj Interpolovoj poternici nalazi od 2017. godine.

Takozvani kavački klan dobio je ime po kotorskom naselju Kavač, a vođama organizacije smatraju se Radoje Zvicer i Kašćelan. Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata u leto 2016. godine u Novom Sadu. Crnogorski organi ga sumnjiče je da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

On se potražuje radi obezbeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju, krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo zelenaštvo. Sumnja se da je Kašćelan u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I.M. Takođe, potražuje se i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

Kako je "pao" vođa ozloglašenog klana?

Kašćelan je navodno često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve u cilju lišenja slobode, gde je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke.

I dalje se ne zna kako je snimak o "kavčanima" dospeo u javnost

Javnost je "uzdrmala" i objava snimka na YouTube-u koji je ubrzo uklonjen, a gde su detaljno opisani odnosi unutar kavčana. Na snimku su prvi put otkriveni detalji o navodnom kriminalnom delovanju ovog klana, njihovi lažni identiteti, kao i nazivi države u kojima se bave ilegalnim poslovima. Istražitelji veruju da je snimak dostavljen iz regiona i ne isključuju mogućnost da je „doturen“ iz suparničkog – "škaljarskog klana".

Dobro izmontirani video-zapis po strukturi izveštavanja, količini poverljivih podataka, brojnim fotografijama i objavi presretnutih razgovora podseća na klasični dosije obaveštajnih agencija, obrađen za širu i to javnu upotrebu. Interesantno je da onaj ko je napravio snimak ostavlja trag, ali je pitanje da li namerno ili slučajno. Naime, tekst je napisan ekavicom, možda upravo s namerom da bi se krivac tražio upravo u bezbednosnim strukturama Srbije.

Kašćelanu "češljaju" i imovinu

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) protiv Kašćelana je pokrenulo i finansijsku istragu u okviru koje ispituje poreklo njegove imovine. Tužilaštvo ispituje poreklo nepokretne imovine koju Kašćelan ima u Kotoru, Cetinju, Budvi i Tivtu. U ovom momentu predmet istrage nisu nekretnine u Kotoru i na Njegušima, za koje postoje dokazi da se radi o nasleđu.

Prema zvaničnim podacima koji su ranije objavljeni, Kašćelan u Budvi poseduje osam stambenih prostora, od ukupno 406 metara kvadratnih. Radi se o stanovima i poslovnim prostorima. Tužilaštvo je došlo do podatka da je Kašćelan ove nekretnine gradio, a ne kupovao pa se ispituje poreklo novca koji je uložen u izgradnju pomenutih objekata. Ono što svakako neće biti predmet istrage su naslijeđene nekretnine na Njegušima od 5.169 kvadrata. Kao nasleđe se vodi i kuća od oko 180 metara kvadratnih u Dobroti, 12.380 kvadrata šuma i pašnjaka, 139 kvadrata (deo porodične kuće i dvorišta) i 161 kvadrat (porodična kuća i pomoćne zgrade). Prema zvaničnim podacima, u Tivtu se vodi kao vlasnik dva stambena prostora od ukupno 138 kvadrata, koje je kupio.

Lisice na ruke stavljene i Juraševiću

Uhapšen je i navodni Kašćelanov telohranitelj Srđan Jurašević.

Naime, policija je 10. decembra po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru uhapsila Srđana Juraševića (35) iz Tivta. On se, prema policijskim evidencijama, tretira kao bezbednosno interesantno lice. Jurišević je, kako se nezvanično saznaje, prilikom kontrole sa terase odbacio pištolj u kojem se nalazio okvir sa municijom. Pištolj marke "CZ TT" pronađen je u susednom dvorištu. Osim toga, zaplenjeno je i osam komada pištoljske municije. Jurišević je navodno telohranitelj Slobodana Kašćelana za kog je Ilija Dedović tvrdio da ga je uveo u takozvani kavački klan. Jurašević je prošle godine bio ranjen ispred bjelopoljske diskoteke.

#Hapšenje

#Prag

#Slobodan Kašćelan

'