AKTUELNO

Vojna vazduhoplovna luka će najverovatnije iz Golubovaca biti preseljena u Nikšić. Ministarstvo odbrane merka “Kapino polje”.

VOJNI aerodrom iz Golubovaca, po svoj prilici, seli se na aerodrom “Kapino polje” kod Nikšića, koji će biti na usluzi saveznicima NATO. Ministar odbrane Predrag Bošković obišao je nikšićki aerodrom i potom saopštio da je avijacija Alijanse neotuđivi deo države Crne Gore, kao njene članice. On je podsetio da su usled povećanja broja putnika na Aerodromu Podgorica, postali smetnja jedni drugima za obavljanje redovnih zadataka.

- I aerodrom “Kapino polje”, kao i svaka druga vazdušna luka u Crnoj Gori, biće na raspolaganju NATO saveznicima kad god za to bude potrebe - kazao je Bošković. - Došli smo u Nikšić da pogledamo aerodrom “Kapino polje” zbog potrebe države da svoju vojsku uredi na osnovu potreba, zahteva i veličine, da bude što efikasnije moguća.

Ministar je podsetio da se vazduhoplovstvo Crne Gore nalazi na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u sklopu aerodroma Podgorica.

- S obzirom na to da se avio-saobraćaj u Crnoj Gori i broj putnika koji dolaze uvećao poslednjih desetak godina nekoliko puta, postajemo smetnja i mi njima i oni nama za obavljanje redovnih zadataka - objašnjava Bošković.

- Jedna od stvari koje se same nameću je ovaj aerodrom na Kapinom polju. Prostorni kapaciteti postoje, pista koja je sanirana sa kontrolnim tornjem daje dobru polaznu osnovu, ali sve će to iziskivati znatna ulaganja kako bi se aerodrom priveo nameni, ako bismo se za to odlučili.

Gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović saopštio je da je lokalna samouprava zanteresovana da Vojska Crne Gore izgradi svoje kapacitete na Kapinom polju.

- U proteklom periodu radila se studija opravdanosti koja bi trebalo da pokaže prve parametre, koji su optimistični za komercijalno korišćenje aerodroma, za generalnu avijaciju, biznis avione, ali sa ovo daje još veće mogućnosti aerodromu - kazao je Grbović.

Nikšićani su godinama unazad gledali u nebo, iščekujući da neka od moćnih NATO letelica aterira na pisti aerodroma “Kapino polje”. Uz pomoć države lokalna vlast izdvojila je milione evra za rekonstrukciju ovog aerodroma, a uz kilometarske piste podignut je i kontrolni toranj po međunarodnim standardima.

PROTIVE SE OKUPACIJI

U Udruženju boraca ratova 1990. Crne Gore još ranije su naslutili da bi nikšićki aerodrom mogao postati pista za NATO avijaciju.

- Nažalost, to se i obistinilo. U Crnoj Gori je na delu NATO okupacija, jer sve što se dešava, radi se po njihovom taktu. Od suverenosti crnogorske nema ništa. Ovaj narod pamti njihove bombe, koje su 1999. posejale mnogo zla i u crno zavile mnoge porodice po Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj. Državi i narodu ne treba strana vojna čizma, kao ni nova okupacija - kaže Radan Nikolić, predsednik udruženja.

#Crna Gora

#NATO

#Nikšić

'