AKTUELNO

On je poručio da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da Treći pešadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH i njegovi pripadnici učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obeležavanja Dana Republike 9. januara.

- Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obeležavanja kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namenu, a to je negovanje tradicije RS i Vojske RS - rekao je Dodik za banjalučke medije..

Dodik očekuje da svi iz Srpske odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu svoj stav, a od srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pešadijskog puka i njegovih pripadnika u obeležavanju Dana Republike.

Dodik je naglasio da je planirano učešće Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka na smotri koja se organizuje povodom Dana Republike jedno simbolično učešće, imajući u vidu da se žele okupiti svi kapaciteti koji su bili na raspolaganju u procesu formiranja Srpske i oni koji postoje danas.

- Ukoliko puk izostane iz obeležavanja smatraćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da neguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatraćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj - poručio je Dodik.

S. P.

#Dan

#Milorad Dodik

#Republika Srpska

'