AKTUELNO

Brionske ćufte bile su jedno od omiljenih jela Josipa Broza Tita, a recept potiče iz porodične riznice Jovanke Broz.

Prenosio se s kolena na koleno više od sto godina, čuvajući duh tradicionalne domaće kuhinje.

Ovo jelo, jednostavno za pripremu, spaja bogat ukus i toplinu starinskog ručka, pa ne čudi što ga i danas mnoge domaćice rado spremaju baš onako kako su to nekada radili Tito i Jovanka na Brionima.

Foto: Wikipedia.org/Dragan Zebeljan

Sastojci:

1 kg krompira

500 g mlevenog mesa

2 jajeta

150 g slaninice

250 g rendanog kačkavalja

2 glavice crnog luka

2-3 čena belog luka

50 g maslaca ili margarina

1/2 šolje ulja

1 pakovanje pasiranog paradajza

1 kašičica origana

1 kašičica vegete

1 kašičica bibera

so po ukusu

Priprema:

Pomešajte mleveno meso sa sitno seckanim crnim i belim lukom. Dodajte dva jajeta, sitno seckanu slaninicu, začin i biber. Dobro sjedinite i oblikujte ćufte. Ostavite ih da odstoje pola sata.

U činiji umutite pasirani paradajz, ulje i origano dok se ne sjedini.

Skuvajte krompir, ocedite i izgnječite. Dodajte maslac, malo soli i polovinu rendanog sira. Dobro izmešajte da dobijete pire.

U vatrostalnu posudu rasporedite krompir pire. Prelijte pripremljenim sosom, a preko poređajte ćufte.

Pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Pospite preostalim rendanim kačkavaljem i vratite u rernu još 15 minuta da se lepo zapeče.

Autor: S.M.