Autorka bloga Minjina Kuhinjica predlaže šta da pripremite danas.
Za Novogodišnje minjone potrebno je:
125 g maslaca
120 g šećera u prahu
5 jaja
120 g brašna
1 ekstrat vanile
120 g marmelade od kajsija
1 kašika vode
zelena i crvena prehrambena boja
200 g čokolade
3 kašike ulja
Izmiksati maslaci i šećer zatim dodati žumanca jedno po jedno. Dodati brašno i izmiksati u jednoličnu smesu. Sipati ekstrat od vanile i promešati. Belanca izmiksati u šaum. Dodati prethodnoj smesi i varjačom lagano umešati.
Smesu podeliti na tri jednaka dela. U prvi deo dodati zelenu boju, u drugi crvenu a treći ostaviti u originalnoj boji. Papir za pečenje iseći na 30 x 40 cm. Olovkom obeležiti tri iste šnite zatim papir staviti na pleh iscrtanim delom prema dole. Sipati zelenu smesu i lagano razmazati do linije, zatim žutu smesu, a onda i crvenu vodeći računa da smesa ne prelazi u drugi deo.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 12 minuta. Pečenu koru sa papirom izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi zatim iseći ivice, a onda i kore tako da svaka bude posebno.
Marmeladu i vodu zagrejati i istopiti. Polovinu marmelade premazati preko zelene kore. Preko nje staviti žutu koru i nju takođe premazati drugom polovinom marmelade. Staviti crvenu koru, pokriti papirom za pečenje i pritisnuti plehom.
Ostaviti najmanje 3-4 sata da odstoji pre nego što isečete minjone na 3 x 3 cm. Čokoladu i ulje istopiti, najbolje u topilici za čokoladu, zatim svaki minjon posebno preliti i ostaviti na rešetki da se iscede.
Minjina Kuhinjica