Kako smo ušli polako u period slava, a uskoro i praznika, tako se i naša trpeza "obogaćuje" dobrim i proverenim receptima.
Nijedan ručak ne može da prođe bez slatkiša, posebno torti. Zato je grčka torta pravi izbor za ovaj "slavljenički" period godine.
Sastojci za grčku tortu:
za jednu koru (potrebno je tri):
3 belanaca
3 kašika šećera
3 kašika mlevenog keksa
2 kašika mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
prvi fil:
6 žumanaca
100 g šećera u prahu
drugi fil:
250 ml mleka
3 kašika gustina
3 kašika šećera
još:
150 g margarina
150 g šećera u prahu
50 g seckane bele čokolade
50 g seckane mlečne čokolade
100 g izlomljenog keksa
200 g šlag krema
Priprema grčke torte:
Dobro umutite belanca i šećer sve dok ne postane čvrsta smesa. Dodajte mleveni keks, prahe i prašak za pecivo pa dobro sjedinite. Napravite tri ovakve kore.
Dok se one peku, žumanca i šećer kuvajte na pari.
Mleko skuvajte sa šećerom i gustinom i ostavite sa strane da se ohladi.
Kada se oba fila ohlade, dodajte po polovinu količine margarina koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu. Posle toga, dodajte po želji seckanu belu i mlečnu čokoladu kao i izlomljeni keks.
Torta je sada spremna za filovanje: kora, pa prvi fil, kora, pa drugi fil, treća kora i šlag. Možete je ukrasiti po želji.
Autor: Snežana Milovanov