AKTUELNO

Kako smo ušli polako u period slava, a uskoro i praznika, tako se i naša trpeza "obogaćuje" dobrim i proverenim receptima.

Nijedan ručak ne može da prođe bez slatkiša, posebno torti. Zato je grčka torta pravi izbor za ovaj "slavljenički" period godine.

Sastojci za grčku tortu:

za jednu koru (potrebno je tri):

3 belanaca⁣

3 kašika šećera⁣

3 kašika mlevenog keksa

2 kašika mlevenih oraha⁣

1 kašičica praška za pecivo

prvi fil:

6 žumanaca

100 g šećera u prahu

drugi fil:

250 ml mleka

3 kašika gustina

3 kašika šećera

još:

150 g margarina

150 g šećera u prahu

50 g seckane bele čokolade

50 g seckane mlečne čokolade

100 g izlomljenog keksa

200 g šlag krema

Priprema grčke torte:

Dobro umutite belanca i šećer sve dok ne postane čvrsta smesa. Dodajte mleveni keks, prahe i prašak za pecivo pa dobro sjedinite. Napravite tri ovakve kore.

Dok se one peku, žumanca i šećer kuvajte na pari.

Mleko skuvajte sa šećerom i gustinom i ostavite sa strane da se ohladi.

Kada se oba fila ohlade, dodajte po polovinu količine margarina koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu. Posle toga, dodajte po želji seckanu belu i mlečnu čokoladu kao i izlomljeni keks.

Torta je sada spremna za filovanje: kora, pa prvi fil, kora, pa drugi fil, treća kora i šlag. Možete je ukrasiti po želji.

Autor: Snežana Milovanov