AKTUELNO

Ova salata je doživela nekoliko izmena, a originalni recept se drastično razlikuje od onog kojeg mi danas znamo.

Na slavskim trpezama u vreme slavlja obavezna je ruska salata. Ono što mi zovemo ruska salata, Rusi zovu – salata olivije. Izmislio ju je davne 1860. godine Lucien Olivier, šef čuvenog francuskog restorana Hermitage u Moskvi.

Kako se navodi, danas se o originalnom receptu može samo nagađati, a evo otprilike kako je to uradio veliki Olivije.

Sastojci:

200 g kuvane ili pečene teletine

150 g dimljene šunke

100 g kuvanog ili pečenog pilećeg mesa

pet tvrdo kuvanih jaja

pet velikih krompira

pet kuvanih šargarepa

Foto: Pixabay.com

pet kiselih krastavaca

250 g kuvanog graška

jedna mala glavica kuvanog karfiola

250 g majoneza

peršunov list i kolutove kiselih krastavaca i limun za ukras

Priprema:

Sve sastojke isecite na kockice, dodajte grašak i polovinu majoneza i sve lagano promešajte. Stavite u činiju za serviranje, prelijte ostatkom majoneze, ukrasite kriškama kiselih krastavaca i limuna i ostavite u frižideru do serviranja.

Autor: Aleksandra Aras