Ova salata je doživela nekoliko izmena, a originalni recept se drastično razlikuje od onog kojeg mi danas znamo.
Na slavskim trpezama u vreme slavlja obavezna je ruska salata. Ono što mi zovemo ruska salata, Rusi zovu – salata olivije. Izmislio ju je davne 1860. godine Lucien Olivier, šef čuvenog francuskog restorana Hermitage u Moskvi.
Kako se navodi, danas se o originalnom receptu može samo nagađati, a evo otprilike kako je to uradio veliki Olivije.
Sastojci:
200 g kuvane ili pečene teletine
150 g dimljene šunke
100 g kuvanog ili pečenog pilećeg mesa
pet tvrdo kuvanih jaja
pet velikih krompira
pet kuvanih šargarepa
pet kiselih krastavaca
250 g kuvanog graška
jedna mala glavica kuvanog karfiola
250 g majoneza
peršunov list i kolutove kiselih krastavaca i limun za ukras
Priprema:
Sve sastojke isecite na kockice, dodajte grašak i polovinu majoneza i sve lagano promešajte. Stavite u činiju za serviranje, prelijte ostatkom majoneze, ukrasite kriškama kiselih krastavaca i limuna i ostavite u frižideru do serviranja.
Autor: Aleksandra Aras