AKTUELNO

Iznenadite goste na slavi bogatim ukusom svadbarskog kupusa! Ovaj tradicionalni recept, prepun mirisnih začina i sočnog mesa, pravi je izbor za sve ljubitelje domaće kuhinje. Iako većina žena za slavu sprema sarmu, sve više se domaćica odlučuje da za taj dan napravi dobar svadbarski kupus.

Za početak, prava istina o svadbarskom kupusu leži u dužini kuvanja. Kuva se dugo, satima i na srednjoj temperaturi.

Za svadbarski kupus potrebni su kvalitetni sastojci, malo vremena i volje kako bi se ispalo baš onako kako treba!

Sastojci:

- 2 veće ili 3 manje glavice kiselog kupusa, ukupno oko pet, šest kilograma

- 1 kilogram junećeg buta

- 1 kilogram dimljene butkice ili kolenice

- ½ kilograma dimljene mesnate slanine

- ½ kilograma crnog luka

- 4-5 čenova belog luka

- 4-5 listova lorbera

- 1 kesica bibera u zrnu

- 3-4 supene kašike aleve paprike

- 1 supena kašika tucane ljute paprike

- 100 grama svinjske masti

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Kupus isecite na kriške tako da u najširem delu budu do pet centimetara i nemojte ga cediti od rasola. "Srce" kiselog kupusa, zapravo deo korena, očistite i odbacite. Odbacite i prvih par listova glavice.

Na dnu velikog lonca od 10 litara, najbolje ako imate zemljani, ali nije nužno, otopite na niskoj temperaturi polovinu masti. Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lorbera.

Sve prekrijte drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.

Ovako složen kupus nalijte vodom do trećine lonca i stavite da proključa. Onda smanjite temperaturu, i kada jako ključanje prestane, poklopite i kuvajte bar pet, šest sati.

Svadbarski kupus se ne meša za vreme kuvanja. Umesto toga blago protresite lonac levo, desno više puta tokom kuvanja.

Mesnati masni sastojci će pustiti masnoću, a posni će biti meki i raspadati se na dodir varjačom kada je jelo gotovo.

Za dobar svadbarski kupus kažu da ne sme da ima vode i bude čorbast kada je gotov. Ako volite ljući svadbarski kupus, slobodno dodajte dve sušene papričice.

Autor: Dalibor Stankov