AKTUELNO

Ovo je pravilo kojeg treba da se pridržavamo

Čuvanje hleba predstavlja veliku dilemu. Supermarketi ga čuvaju na policama na sobnoj temperaturi, ali mnogi ga drže u kutiji jer misle da će tako trajati duže.

Prema izveštaju studije sa Univerziteta „Linkoln“ u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hleb držite nedelju dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđaće se.

U slučaju da hleb ostavite izložen svetlosti i vazduhu, može da se ubrza propadanje namirnice. Spore iz vazduha će se naći na njemu, a kako one imaju dugačko korenje to znači da će im biti potrebno nekoliko dana da počnu da rastu. Za to vreme ih vi nećete ni primetiti, pa ćete ih unositi u sebe.

Zato je, preporuka naučnika, da hleb čuvate u zamrzivaču ili frižideru.

Studija iz „Evropskog časopisa za kliničku ishranu“ je pokazala da držanje hleba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plesni, što smanjuje propadanje hrane.

Ukoliko hleb držite u frižideru ili zamrzivaču šanse da se buđ pojavi na hlebu su minimalne, a vekna može da traje i tri meseca i još uvek će biti spremna da se jede za nekoliko minuta.

Kada je otopite, delovaće sveže kao da je upravo kupljena. kako biste obezbedili da vam hleb bude ukusan i posle odmrzavanja, uvijte ga u foliju pre zamrzavanja. Kad želite da odmrznete hleb zagrejte ga ili u mikrotalasnoj na 15 do 25 sekundi ili na rešetki od rerne na 160 stepeni na nekih pet minuta.

Ako hleb jedete i koristite samo ga držite u frižideru u kesi za zamrzivač.

Autor: