AKTUELNO

U ovom receptu, umesto višanja, ako više volite, možete koristiti i jagode, maline ili šumsko voće.

Lenja pita se pravi u raznim varijantama, a sve popularniji su moderni i zdraviji recepti u kojima se ne koristi brašno.

U ovom receptu, umesto višanja, ako više volite, možete koristiti i jagode, maline ili šumsko voće.

Osim što ne sadrži brašno, ova verzija zdrave lenje pita ne sadrži ni namirnice životinjskog porekla, tako da je možete praviti i konzumirati i u danima kada postite.

Za lenju pitu bez brašna biće vam potrebni sledeći sastojci:

Testo:

155 g ovsenih pahuljica

100 g mlevenih badema

4 kašike smeđeg šećera

jedna kašičica praška za pecivo

prstohvat soli

100 g otopljenog kokosovog ulja

jedna kašika rendane limunove kore

Fil:

300 g oceđenih višanja

jedna kašika limunovog soka

jedna kašičica rendane limunove kore

dve pune kašike smeđeg šećera

dve pune kašike gustina

prstohvat soli

Priprema:

Pomešati sve sastojke za testo, oko dve trećine mase utisnuti u kalup 18×18 obložen papirom za pečenje.

Pomešati sve sastojke za fil i rasporediti po kori. Ravnomerno posuti ostatkom smese sa ovsenim pahuljicama.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 35 do 40 minuta.

Sačekati da se sasvim ohladi, pa ga tek onda iseći.

Autor: