AKTUELNO

Makarone sa sirom su poznato američko jelo koje se jede u celom svetu. Priprema je baš jednostavna, a ako se ljubitelj ove čuvene paste sa nekoliko vrsta sireva, onda obavezno isprobajte recept Džejmija Olivera.

On je već popularan recept dodatno poboljšao tako što je u sos dodao senf i mango čatni, koji mu daju predivnu boju i slatkasti ukus, a posle pečenja posipa ih panga tartarom.On se pravi od hrskave slaninice i prezli koji makaronama sa sirom daju poseban šmek. 

Foto: Pixabay.com

Priprema:Puter istopite u tiganju, pa dodajte crni luk isečen na rebarca. Kada omekša i dobije zlatnu boju (posle nekih 15 minuta), dodajte brašno i promešajte. Nakon toga postepeno dodajte mleko. Dobro promešajte i kuvajte. Dok se sos priprema skuvajte makarone al dente (to znači da ne kuvate dok skroz ne omekašaju, nego neka ostanu malo tvrde). Pred kraj kuvanja u sos dodajte sve tri vrste sira koji ste prethodno izrendali, a onda dodajte i senf. Dobro promešajte, pa dodajte i mango čatni. Makraone procedite, pa sipajte u sos malo vode u kojoj su se kuvale. Opet lepo promešajte, pa dodajte i proceđene makarone. Sjedinite sve i sipajte vorčester sos. Kada sve dobro promešate sipajte pastu u tepsiju, pa pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata. Dok se pasta peče napravite panga tartar. U tiganju propržite sitno seckanu slaninu i beli luk, pa dodajte seckano začinsko bilje i prezle. Pržite dok prezle ne dobiju zlatnu boju. 

Autor: Z.L.