AKTUELNO

Paradajz sos se koristi u mnogim jelima, a bolonjeze i ćufte će biti neuporedivo ukusnije ako umesto kupovnog koristite domaći.

Ovo je jedan od najpopularnijih umaka, a ako želite da ga napravite sami, onda u nastavku teksta pročitajte najjednostavniji recept. Uspeva i početnicima u kuhinji.

Sastojci: 3 kg paradajza, 2-3 kašike maslinovog ulja, 1 crni luk, 3 čena belog luka, 1-2 kašičice origana, 7-8 listova bosiljka, 2 kašike limunovog soka/sirćeta .

Priprema: Paradajz zasecite na dnu u obliku krsta i kratko blanširajte. Prebacite u posudu sa hladnom vodom, pa ogulite kožicu. Isecite ga na kockice i ostavite sa strane. U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk, a kada omekša dodaje i mleveni beli. Zatim dodajte paradajz, posolite, pospite origanom i seckanim bosiljkom. Kada provri smanjite temepraturu, pa ostavite da se krčka još 60-90 minuta (dok skoro sva tečnost ne ispari). Često mešajte, a pred krajt dodajte limunov sok ili sirće. Promšajte i ugasite šporet. Dobijenu smesu izblendirajte i sipajte u sterilisane tegle. 

Autor: Z.L.