AKTUELNO

Profesionalna kuvarica Jana Pinjero na svom YouTube kanalu podelila je recept za ukusne ćufte od tikvica i šargarepe.

Priprema je malo drugačija nego što ste navikli, ali zbog toga su i ćufte ukusnije i sočnije.Kada se oblikuju, prvo se kratko blanširaju u bujonu koji ih čini mekšim, pa se kasnije prže u aromatičnom puteru.

Sastojci: 1 tikvica, 1 šargarepa, 1 crni luk, 200 g hleba, 250 ml mleka, 100 g jogurta, 50 g nutritivnog kvasca, 100 g brašna, 1 kašika italijanskog začina, 1,5 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika limunovog soka, 1/2 kašičice sode bikarbone, 2 kocke za supu. 

Priprema: U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte rendanu šargarepu i tikvicu, pa posolite. U posudu stavite hleb koji ste iseckali i prelijte mlekom i ispasirajte, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta. U tu smesu dodajte italijanski začin, beli luk u prahu, so, biber i nutritivni kvasac. Zatim dodajte brašno, jogurt, limunov sok i sodu bikarbonu, promešajte, pa dodajte povrće. Dobro sjedinite. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 10 minuta, a onda oblikujte ćufte. U šerpi rastvorite kocku za supu, pa kuvajte ćufte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite i ostavite da se ohlade, a za to vreme u tiganju istopite puter i dodajte čenove belog luka, kao i grančicu timijana. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju.

Autor: Z.L.